keukenpraatje juli 2025

Het menu van juli is samengesteld door Alfo van Dijk. Het betreft een heerlijk en verrassend BBQ-menu waarbij de vaste BBQ en de Green Egg gebruikt worden.
Omdat we voor het eerst een BBQ-menu bereiden volgen hieronder enkele aandachtspunten:
We adviseren om één persoon binnen uw kookgroep aan te wijzen die tijdens de kookavond de BBQ’s in de gaten houdt en op temperatuur houdt;
Veeg aan het begin van de kookavond de BBQ schoon (as);
Steek de BBQ’s aan met behulp van aanmaakblokjes en/of gasbrander;
Maak na afloop van de avond de roosters schoon!!!

Grillmeester (1)
Verantwoordelijk voor schoonmaken van de BBQ’s, het op temperatuur brengen en houden van de BBQ’s en het schoonmaken van de roosters na afloop.
Amuse (2)
Olijf-artisjokcrème en ciabatta met Parmazaancrème. Breng voorzichtig beide amuse op smaak. De Nduja kan overheersen. Nuttig eerst het broodje en daarna de ingepakte olijf.
Voorgerecht (2)
Pulled zalm met piccalilly en krieltjes. Tijdens het voorkoken hebben we een grote braadslee met water gebruikt om het cederhouten plankje met daarop een zwaar rooster te laten weken.
Soep (2)
Kokos-kerriesoep. Vergeet niet de cocktailprikkers in het water te leggen. Anders verbranden ze snel op de BBQ. Laat de soep vooral lang trekken.
Tussengerecht (2)
Steak van Chinese kool. Volg de juiste volgorde bij de bereiding van de Chinese kool. Houd bij het roken van de kool de Green Egg dicht om de kool goed te roken. Vergeet bij het snijden niet om het vocht op te vangen.
Sorbet (1)
Sorbet van blauwe pruimen en rode peper. Geen bijzonderheden.
Hoofdgerecht (3)
Picanha met chimichurri, eetbare houtskool en groenten. In verband met andere bereidingen/temperatuur op de BBQ hebben is gekozen om de picanha voor te garen in de sous vide en daarna ‘af te branden’. Heb geduld bij het bereiden van de eetbare houtskool. Het kost wat tijd voordat de cassave de donkere kleur aanneemt.
Dessert (2)
Watermeloen met honing-lavendelijs en citroen-granité. Lees goed de bereiding van de watermeloen en bereid het stap voor stap.

De wijncommissie heeft wederom mooie passende wijnen bij de gerechten geselecteerd. Onze complimenten.
De mooie foto’s en recepturen van deze heerlijke gerechten staan vanaf 1 juli op onze website www.cuisineculinaire.nl.

Chimichurri
Chimichurri is een saus en marinade die in de Argentijnse keuken wordt gebruikt bij gegrild vlees. Tot het midden van de negentiende eeuw werd de chimichurri gepekeld. De pekel werd later vervangen door azijn. De naam chimichurri zou afkomstig zijn van Jimmy McCurry, een Ier uit de 19e eeuw die zich inzette voor de Argentijnse onafhankelijkheidsstrijd en die volgens zeggen de eerste was die deze saus zou hebben bereid.
Een andere waarschijnlijkheid over de oorsprong is dat het een verbastering is van de Baskische frase tximitxurri.

Receptuur van de Baskische variant:
½ gedroogde guindilla ibera (Baskische peper)
3-4 takjes platte peterselie
1 tl piment d’espelette poeder (aromatische peper uit Baskenland)
3 st knoflookteentjes
1 el appelcider
1 tl Spaanse brandy
2 dl Arberquina olijfolie
½ st citroen
zout en peper

Smakelijk.

Pieter ten Wolde
Voorzitter receptuur-commissie