menupraatje december 2022

De voorzitter van de receptuurcommissie is op vakantie.

Dit keukenpraatje is geschreven door Jan Reker.

Omdat het op 22 november 2022 precies 50 jaar geleden is dat onze vereniging opgericht is, heeft de receptuurcommissie besloten om ter gelegenheid van dit jubileum een tiengangen menu samen te stellen. Het zijn allemaal gerechten die de afgelopen jaren bij de maandelijkse beoordelingen zeer goed gescoord hebben. Natuurlijk zijn de grootte van de porties aangepast, zodat ook de laatste gerechten heerlijk zullen smaken.

Tien gangen betekent ook 10 werkplekken in de keuken. Die zullen een stuk smaller zijn dan gewoonlijk. Gelukkig kunnen de meeste gerechten door één confrère gemaakt worden, zodat de ruimte die je om een gerecht te maken nodig hebt, beperkt blijft.

Een ander punt van aandacht is de tijdsindeling voor de avond zelf. Tien gerechten is ook tienmaal opstaan, afruimen, indekken enzovoorts. Houdt er rekening mee dat je vier tot vijf uur nodig hebt om van alle rechten te kunnen genieten.

Met tien gerechten heb je ook tien keer bestek nodig. Dat betekent dat je tussendoor bestek moet afwassen want sommige messen en vorken moet je tweemaal gebruiken. Het allerbeste is nog steeds om na elk gerecht het bestek af te spoelen en direct daarna in de beide spoelmachines te zetten. Dan koeken ze niet aan en zijn ze perfect schoon.

Dan wat richtlijnen bij de recepten.

Zeven van de tien gerechten kunnen door één persoon gemaakt worden.

Bij de eendenborst op zuurkool, de hazenrug met portsaus en het kaneelijs met vijgen zijn twee personen nodig.

Het seizoen voor cantharellen loopt af. Als deze niet meer leverbaar zijn worden de cantharellen vervangen door Shiitake.

Er zijn verschillende groepen die in december een partneravond houden. Aan die groepen het advies om eerder te beginnen.

De receptuurcommissie wenst u allen een geweldige culinaire avond.