Menupraatje januari 2020

Beste confrères,

Met veel enthousiasme presenteren we het eerste menu van 2020, voor de maand januari. De samenstelling van dit menu is een coproductie van confrères Joep Jansma en Huib Salimans. Het menu bevat enkele klassieke gerechten en we gaan zelfs eigengemaakte pasteitjes bereiden. Tijdens de voorkookavond hebben we lekker gegeten en er werd zeer positief gereageerd. Er werd achteraf ook een belangrijke conclusie getrokken: zorg ervoor dat de 7 gerechten ‘klein’ worden gehouden, anders wordt het menu te veel/te zwaar. Met dit in het achterhoofd zal het ongetwijfeld weer een mooie kookavond worden. Let op: vanwege de achteraf gedane aanpassingen in de hoeveelheden zijn de recepturen van het amuse en het eerste tussengerecht bijgesteld. De foto’s van beide gerechten zijn derhalve een niet geheel correcte weergave van de nieuwe opmaak. Mijn excuses voor de mogelijke verwarring.

Het menu voor de maand januari bestaat uit de volgende gerechten:
De amuse (1 pers) is een verrassend hapje van verse tonijn op kalfssaus, dus een omgekeerde Vitello Tonnato. Eenvoudig te bereiden, dus snel aan tafel! Het voorgerecht (2 à 3 pers) is een zelfgemaakt pasteitje gevuld met een heerlijke ragout van zwezerik. De bereiding vereist wat extra werk, maar het resultaat mag er zijn! De soep (2 pers ) is een klassieker: gebonden tomatenroomsoep met balletjes. Het eerste tussengerecht (2 pers) is een mooie bonbon van zalm gevuld met mossel en garnaal en een lekkere salade en saus van sjalotjes. Het tweede tussengerecht (2 pers) is een geweldig gerecht van zuurkool met eendenborst met een lekker sausje van sinaasappel en port. Het hoofdgerecht (2 à 3 pers) is een lekker gerecht van gevulde maïskip met daarbij hazelnootpuree, groene asperge en een heerlijke bisque van schaaldieren. Het dessert (2 pers) is een mooi bordje met een appelbeignet met gekarameliseerde appelstukjes en lekker kaneelijs.

De mooie foto’s en recepturen van deze heerlijke gerechten staan vanaf 1 januari 2020 ook op onze website www.cuisineculinaire.nl !
Geniet van dit lekkere januari menu en de lekkere wijnen!
Huib Salimans (voorzitter receptuur-commissie)