menupraatje mei 2019

Met trots presenteren we de gerechten voor de maand mei 2019, samengesteld door Herman Keltjens. Het menu oogstte veel lof tijdens de voorkookavond met de chefs. Zorg dat je erbij bent in mei. Zonder andere menu’s te kort te doen: een verrukkelijk (asperge-)menu.
In dit menu komen meerdere bereidingswijzen van ingrediënten voor: asperges in bouillon, asperges in sous-vide, zalm koud roken, etc. Veel aandacht is besteed aan de opmaak van de, meestal kleurrijke, borden. Gebruik derhalve de mooie foto’s boven de werkbanken als uitgangspunt.
Een algemene opmerking: soms heb je in een recept een kleine hoeveelheid van een ingrediënt nodig en staat dat beschreven als ‘een kwart, halve of hele theelepel of een eetlepel’. Het is belangrijk om dit goed en precies af te meten. Doe dit met de ‘lepel-set’ die boven de werkbank hangt en strijk de hoeveelheid altijd glad af.
Het menu voor de maand mei kent géén sorbet maar wel een dessert-amuse. Het bestaat uit de volgende gerechten:
De amuse (1 à 2 pers) is een mooi reepje koud gerookte zalm met een aspergekopje en kaviaar en daarmee een geweldige starter van dit menu.
Het voorgerecht (2 à 3 pers) is met een lekkere salade van ei en krab met asperges een erg mooi plaatje.
De soep (2 à 3 pers) is een prachtige compositie met vismousse en stukjes groene en witte asperge in een kreeftenbouillon.
Het tussengerecht (2 pers) is een heerlijk en kleurrijk gerecht met asperge met scampi en stukjes groente.
In het hoofdgerecht (3 pers) wordt een zeer mals stukje kalfshaas begeleid met asperge met Hollandaise saus.
Het dessert-amuse (1 pers) is glaasje met een erg lekkere semifreddo.
Dit menu wordt afgesloten met een fantastisch dessert (2 à 3 pers pers) met aardbeienmousse, sinaasappelsorbet, chocolade crème met gemarineerde sinaasappel.
De mooie foto’s en recepturen van deze gerechten staan vanaf 1 mei 2019 ook op onze website www.cuisineculinaire.nl !
Laat je verrassen en geniet van dit verrukkelijke menu en de bijpassende wijnen!
Huib Salimans
voorzitter receptuur-commissie