menupraatje mei 2024

Deze maand staat “Het Limburgse goud” op het menu en is samengesteld door onze nieuwe president John Heijsters. Een mooi uitgebalanceerd menu waarin zowel de groene als witte asperges in diverse verschijningen zijn verwerkt.
Bij mooi weer kan de amuse en het voorgerecht “op de hand” op ons terras worden geconsumeerd.

De amuse (2p) is een brioche met eendenlever en aspergechutney van asperges en rabarber. Een heerlijke combinatie; vooral de chutney is werkelijk een eyeopener.
Het voorgerecht (2p) is een ovaal glaasje gevuld met verschillende laagjes. Brunoise gesneden eiwit en ham, Espuma (Spaans voor schuim) van groene asperges, eigeel en wederom de Espuma.
De soep is een aspergesoep met een ravioli van langoustines. Het vouwen van de ravioli vergt enig vaardigheid maar kan met een mal worden gedaan. Wel wat werk maar zeer zeker de moeite waard.
Het tussengerecht (3p) is een prachtig gerecht met een gedurfde heerlijke Salmari saus. Open lasagne van zalm, asperges, venkel en Salmaris saus. Denk eraan om de aspergekoppen bij het voorgerecht te halen en vraag assistentie bij het opmaken van de borden.
De sorbet (1p) is een frisse asperge-basilicumsorbet met Cava.
Het hoofdgerecht (2p) is een parelhoenfilet met asperges en sinaasappelsaus. Een verrassende combinatie die bij iedereen in de smaak zal vallen.
Het dessert (2p) is een tulp gevuld met gekarameliseerde asperges, sinaasappel en pistachenoten. Daarbij een Mascarpone-ijs versierd met een tuille.
Een bijzonder aspergemenu met bijpassende wijnen!
Sinaasappel a vif snijden
image002.jpgZowel bij het hoofgerecht als dessert dienen sinaasappels “a vif” gesneden te worden. Dit is een snijtechniek waarbij de partjes van citrusvruchten worden uitgesneden zonder dat de witte vliezen eraan zitten. In de beschrijving van het recept staat een link naar een video waarin a vif gesneden wordt. Vooraf aan de kookavond zou deze video aan de leden van de kookgroep op onze televisie in het restaurant getoond kunnen worden. Gebruik eventueel onderstaande QR-code voor.

De mooie foto’s en recepturen van deze heerlijke gerechten staan vanaf 1 mei op onze website www.cuisineculinaire.nl.

Pieter ten Wolde
Voorzitter receptuur-commissie