menupraatje september 2021

Met veel genoegen presenteren we het menu van de maand september, samengesteld door Jo Goofers. Het is een leuk menu dat goed in de beschikbare tijd te bereiden is. Gebruik bij het opmaken van de borden de mooie foto’s die boven de werkbank hangen zijn als leidraad.

Het september-menu kent volgende 7 gerechten:
De amuse is mooi gerechtje met mousse van makreel met paprikapuree en witlof. Bij sommige groepen zullen er 2 makreelfilets bij de ingrediënten liggen; dit is echter te veel voor deze amuse. Gebruik derhalve niet alles, want dan wordt de amuse te ‘groot’. Zorg verder dat de rode paprika goed ‘geblakerd’ wordt in de oven, haal deze er niet te vroeg uit.
Het voorgerecht is een heel speciaal gerecht en tevens een lust voor het oog, vandaar de naam ‘trendy’ steak tartaar: laat je verrassen.
De soep is een lekker gerecht met wat pit, zowel letterlijk als figuurlijk. Let op met de hoeveelheid ‘harissa’ en proef de pompoensoep daarom regelmatig af.
Het tussengerecht is een lekker stukje kabeljauwhaas op risotto van paddenstoelen en een sausje van prei.
Het hoofdgerecht is lekkere compositie met lamsbout. Het gemarineerde stuk vlees ligt al klaar in de koeling. Jouw groep zorgt voor het marineren van het vlees voor de groep van de volgende dag.
Het pre-dessert is een lekkere hapje van kaas met sinaasappelschillen. Je hebt alleen de schillen nodig, maar gooi de sinaasappels niet weg. Leg deze in de koeling of pers ze uit voor een eigen drankje.
Het dessert is heerlijk en origineel toetje met druiven, sabayon en basilicum. Van de citroenen heb je alleen de schillen nodig. Leg de geschilde citroenen in de koeling, zodat de keukenmeesters deze later nog kunnen ‘gebruiken’.
Geniet van deze lekkere gerechten en mooie wijnen!

Met enige regelmaat zullen we bij het menu van een maand specifieke achtergrondinformatie meesturen, genaamd ‘koken met kennis’. Deze keer over ‘het gebruik van gelatine bij een sorbet’ (was eigenlijk voor augustus bedoeld) en ‘het gebruik van Baking Soda’. Beide samengesteld door John Heijsters. Veel leesplezier.

Huib Salimans
Voorzitter receptuur-commissie