protocol ‘het nieuwe koken’

CCNL
Protocol
Het nieuwe koken
VaNAF 1 Juni 2020

Vooraf

We gaan er vanuit dat we na 1 juni onder strenge voorwaarden weer kunnen gaan koken. De mogelijkheid om in twee groepen te koken is door de meeste groepen niet enthousiast ontvangen. Men wil niet alleen koken, maar vooral gezellig samenzijn. Maar het staat vast dat de anderhalve meter afstand voorlopig gehandhaafd zal blijven.

Waarom niet gewacht tot alles vrij gegeven wordt?

Ja, dat kan, maar het is niet ondenkbeeldig dat deze maatregelen nog wel een jaar of langer kunnen duren. Een jaar zonder koken, zonder vrienden, zonder gezellige avonden dat is niet uit te houden.

Vandaar dat we een ander idee uitgewerkt hebben, zodat we toch veilig kunnen koken en genieten en alle maatregelen van regering en RIVM respecteren en kunnen naleven.

We gaan het aspergemenu van mei in juni koken, met uitzondering van de ananas sorbet.

Wat u zelf kunt doen:

• Kom alleen of laat u wegbrengen.
• Kleed u thuis om.
• Desinfecteer uw handen met de spray in de hal.
• Draag eventueel plastic handschoenen (deze zijn er voldoende).
• Was regelmatig uw handen.

Wat hebben wij geregeld

De indeling van het restaurant

• We hebben de tafelopstelling veranderd, hierdoor kunnen nu 8 personen plaatsnemen met meer dan 150 cm tussenruimte.
• Tussen de grote tafel en de bar staat een ronde tafel waar plaats is voor 3 personen.
• In de wijnkelder kunnen met voldoende tussenruimte 7 personen zitten.
• In totaal dus ruimte voor 18 personen. De meeste groepen hebben minder leden.
• Het is belangrijk dat u vooraf het aantal deelnemers doorgeeft, dan zorgen wij voor een juiste indeling van de tafel (we laten natuurlijk niet twee leden apart in de wijnkelder eten).

De indeling in de keuken

• Tussen de gaspitten is een scherm van trespa geplaatst zodat u bij het fornuis veilig kunt werken.
• Overdag heeft elke persoon bijna twee meter ruimte om zijn gerecht voor te bereiden.
• De amuse wordt op de plaats bereid waar normaliter het hoofdgerecht bereid wordt. (achteraan aan de lange zijde in de hoek)
• Het voorgerecht wordt in de koude keuken voorbereid (aan de korte zijde naast de ingang van het magazijn)
• De soep wordt direct vooraan rechts voorbereid. (waar altijd het voorgerecht gemaakt werd)
• Het tussengerecht wordt op de plaats gemaakt van de amuse (naast de spoelkeuken)
• Het hoofdgerecht wordt in het midden aan de lange zijde gemaakt. (de traditionele plaats van de soep)
• Het nagerecht behoud zijn plaats in de koude keuken.

Deze indeling is veranderd zodat de afwerking van de gerechten
’s-avonds met inachtneming van de richtlijnen gemakkelijker uitgevoerd kunnen worden.

Het koken

Dagprogramma (voorkoken)

Vanaf 11 uur is de ‘mis en place’ klaar en kunt u met maximaal 7 personen in de keuken aan de slag om alle voorbereidingen te doen.
Eén voor elk gerecht en de zevende persoon als afwasser en sommelier.

Voor de (niet gepensioneerde) jongerengroepen bestaat de mogelijkheid om de voorbereidingen -op aanvraag- uit te besteden, zodat zij ’s avonds kunnen koken. We zoeken hiervoor nog vrijwilligers!

Het avondprogramma

De voltallige groep is welkom.
Er kunnen altijd twee gerechten tegelijkertijd door twee personen afgewerkt worden, die samen vier meter ter beschikking hebben en ook vier gaspitten kunnen gebruiken. We zullen de nieuwe kookplekken aanduiden met duidelijke naambordjes.

• Amuse in de hoek met alle gaspitten.
• Voorgerecht in de koude keuken met alle gaspitten.
• Soep vooraan rechts met de gaspitten aan de kant van de kruidentuin.
• Tussengerecht aan de korte zijde met de gaspitten aan de kant van de oven.
• Hoofdgerecht in het midden van de lange zijde met de vier gaspitten daar.
• Nagerecht in de koude keuken.

Het opmaken van de borden

• De twee makers van het gerecht maken de borden op (aan elke kant van de warmkast een persoon).
• Zij dragen hierbij verplicht handschoenen.

Sommelier

• Alleen de sommelier schenkt de dranken in, zowel de wijnen, bier, fris en water.
• Hij gebruikt plastic handschoenen.

Uitserveren en afruimen

• Het uitserveren gebeurt door middel van eenrichtingsverkeer.
• Elke persoon komt via de wijnkelder, door de kleedkamer de keuken in, haalt zijn eigen bord op en neemt plaats aan tafel.
• Na het nuttigen van het gerecht brengt iedereen zijn eigen bord, bestek en glas via dezelfde route via de wijnkelder, door de kleedkamer naar de spoelkeuken en neemt weer plaats.

Afwassen en opruimen

• Slechts één persoon kan in de spoelkeuken werken, zowel het plaatsen van het servies in de spoelbak als het afdrogen.
• In overleg ruimt één persoon op waarbij de onderlinge afstand wordt gerespecteerd.

Gebruik van andere materialen

Je moet dan langs andere vrienden. Vraag of ze even opzij gaan zoals we dat ook in de supermarkt doen.

Gebruik toilet

Desinfecteer na gebruik met de spray het toilet en de deurklinken.

Discipline

• We gaan het protocol uitleggen aan de chefs.
• Ieder lid is verplicht het protocol op te volgen en de aanwijzingen van de chef op te volgen.
• Uiteindelijk is het natuurlijk ieders eigen verantwoordelijkheid om alle RIVM regels nauwkeurig na te leven. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor je eigen gezondheid, maar ook voor de gezondheid van anderen.
• Houdt 1 ½ meter afstand.
• Was regelmatig je handen.
• Blijf thuis blijven bij verkoudheid, hoesten, koorts, en ook als een huisgenoot deze klachten heeft.

Tenslotte

Het zijn wel heel veel regels en aanpassingen, maar wij zijn er van overtuigd dat het de moeite waard is om maandelijks weer een gezellige kookavond met elkaar te kunnen hebben.

Met hartelijke kookgroet,

Het bestuur CCNL