Appelbeignet, gekarameliseerde appelstukjes en kaneelijs
Porties
10personen
Porties
10personen
Ingredi├źnten
Kaneelijs
Appelbeignet
Appelstukjes
Karamelsaus
Afwerking
Instructies
Appelbeignet
  1. Maak eerst het beslag: Zeef het bakmeel met kaneelpoeder en een snufje zout boven een ruime kom. Voeg de melk toe en meg er met de garde of handmixer een glad beslag van. Roer het ei los en klop het door het beslag. Het beslag moet zo dik mogelijk worden. Als het te dun is blijft het niet aan de appel hangen. Laat het beslag minimaal 1 uur afgedekt rusten. Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor. Snijd de appels in 5 plakken van 1 cm dikte. Besprenkel met wat citroensap en bewaar afgedekt tot gebruik.
Appelstukjes
  1. Was de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor. Snijd de appels in 10 partjes. Besprenkel met wat citroensap en bewaar afgedekt tot gebruik.
Karamelsaus
  1. Verhit suiker en water in een kleine pan. Roer niet totdat het water verdampt is en de suiker bruin begint te worden. Wacht totdat de kleur van de karamel donkerbruin begint te worden (let op: vermijd verbranding!!). Haal de pan van het vuur. Verwarm de slagroom en voeg deze toe en meng tot een gladde karamelsaus. Laat de saus wat afkoelen.
Notities

Afwerking:
. Haal de appelplakken door het beslag, laat ze goed uitlekken en frituur ze ong. 2 min gaar en goudbruin in zonnebloemolie van 175┬░C. Laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met poedersuiker.
. Verwarm boter in de koekenpan en bak de appelpartjes. Voeg na 2 min 3 el suiker toe en bak de appel op middel-hoog vuur tot mooi bruin.

Indekken:
Dek in met een koud blauw bord en dessert lepel en vork.

Presentatie:
Zie foto: Leg de appelbeignet op het bord en leg er een bol kaneelijs op. Schik er 5 partjes appelpartjes voor en garneer speels met karamelsaus.