Wijnadvies december 2019

Amuse: Bloemkoolmousse op een spiegel van piccalilly en Voorgerecht: St Jacobsschelp op risotto met een witte chocoladesaus
Dorina Lindemann Blanco: De druiven van deze witte wijn zijn afkomstig van mediterrane graslanden ontstaan uit graniet. De druiven worden handmatig geoogst, gescheiden en ondergaan dan een koude maceratie gedurende 24 uur bij een lage temperatuur. Vervolgens rijpen ze verder in kleine roestvrijstalen vaten bij een temperatuur van 14°C gedurende ongeveer 4 weken. Daarna wordt de wijn gefilterd en biologisch gestabiliseerd. Rijping vindt plaats in roestvrijstalen tanks bij een temperatuur van 8°C tot ze worden gebotteld. Druivensoort: 40% Gouveio, 30% Viosinho, 30% Arinto. De wijn heeft een heldere, lichte citroenkleur. Een heerlijke witte wijn vol rijp fruit, met witte perzik en Citrus tonen, passievruchten en ananas. In de mond sappig met exotische hints en een aangename zuurgraad. Hij heeft een goede structuur met finesse.
Vaknr. 41 prijs: € 15,50 ( Belvino Baarlo)

Tussengerecht: Ravioli van varkenswang met een Parmezaansaus
Bobbia Governo: De “Governo”-methode werd voor het eerst genoemd in 1300. Deze productie methode is alleen toegestaan in Toscane. Hierbij gaat 80% op traditionele wijze in productie en wordt 20% van de druiven ingedroogd .Het drogen vermindert het water en verhoogt de concentratie Deze druiven worden later in het gistingsproces weer toegevoegd aan de rest. Dit geeft de Babbio Governo een veel intensere smaak en meer indrukken.. Als druif gebruiken ze Sangiovese van zeer hoge kwaliteit, exclusief uit de regio Toscane. Dit is typisch voor de regio Toscane, omdat het zeer goede resultaten geeft. De Sangiovese is eigenlijk een zeer gestructureerde wijn, vaak met sterke tannines. Vanwege de evenredige droging van de wijn, met een aangenaam zachte textuur, en intens fruit. De kleur van de wijn is diep robijnrood. In de neus de geur van rode bessen, vanille en wat chocolade. Complex in de mond met aroma’s van rijp, rood fruit, zacht en vol, harmonieus met een lange afdronk.
Vaknr. 42 prijs: € 17,75 ( Belvino Baarlo)

Hoofdgerecht: Lamsfilet met groenten en een saus van steranijs
Siòs cali del gate: De druiven voor deze wijn zijn biologisch geteeld in wijngaarden met een lage productie, waar het klimaat een bodem creëert die het meest geschikt is voor de productie van wijn. De druiven zijn eind september geoogst, waarna ze zorgvuldig op kwaliteit zijn gesorteerd. De wijn heeft 9 maanden gerijpt in Frans eiken houten vaten van 300 liter, daarna nog zeker 6 maanden rijping in de fles. Druivensoort: 70% Garnacha, 20% Tempranillo, 10% Syrah De kleur is intens kersenrood met paarse reflecties. In de neus fris en vol met rood en zwart fruit (frambozen, zwarte bessen) maar ook een florale toets. Daarnaast ook kruidige aroma’s van o.a. cacao, balsamico, munt, rozemarijn. Het is een complexe, volle rode wijn met een mooie zachte en aangename aanzet in de mond. Zijdezacht, rond, goed uitgebalanceerd met een intense, fruitige afdronk. Een perfecte harmonie tussen frisheid, zuurgraad, tannines en afdronk.
Vaknr. 43 prijs: € 19,50 ( Belvino Baarlo)

Nagerecht: Mousse van mascarpone en chocolade
Firr: “Fiano Minutolo” is een oud en zeer aroma-tisch wijnstokras, typisch voor deze streek. Het is een bijna vergeten druivenras, maar onlangs weer gered en hergewaardeerd door middel van een zorgvuldige selectie van de wijngaarden en de gronden. De wijngaard bevindt zich in de Itrische vallei, 400 meter boven de zeespiegel, op een kalkhoudende bodem. De druiven zijn eind oktober met de hand geplukt en daarna laat men ze meer dan een maand drogen. Eenmaal gedroogd worden ze zacht geperst. Dan volgt een Crio-maceratie van 24 uur (het vruchtvlees blijft op zeer lage temperatuur in contact met de schil), waardoor het maximum aan aromatisch potentieel uit de druif wordt gehaald. Hierna volgt een fermentatie van ongeveer 20 dagen en daarna een lange rijping. De kleur van de wijn is helder en intens strogeel. Hij heeft een intense en complexe geur met hints van citrus en oranjebloesem, van kastanje honing en bergamot. De smaak is soepel en zijdezacht met een lange afdronk.
Vaknr. 44 prijs: € 19,75 ( Belvino Baarlo)