Wijnadvies februari 2020

Amuse-1: Spicy pompoensoepje met scampi

Cune rueda, verdejo: Cune, ook geschreven als CVNE, is een Spaans wijnhuis met een rijke historie die teruggaat tot het jaar 1879. De naam is een afkorting voor ‘Compañia Vinicola del Norte de España’; de officiële naam van het bedrijf. Het wijnmerk ‘Cune’ draagt dezelfde naam en wordt nog steeds gemaakt op de originele locatie in Haro, Rioja Alto. Het bedrijf werd opgericht in de buurt van het treinstation ‘barrio de la estacion’. Een ideale plek om hun wijnen direct te distribueren. Er was zelfs een spoor die direct de wijnkelder in ging. Zo konden de zware eiken vaten en (uiteindelijk) flessen makkelijk vervoerd worden. Een van de wijnkelders is ontworpen door niemand minder dan Gustave Eiffel; de architect van de Eiffel Toren. Het bijzondere van de Eiffel wijnkelder is dat het dak wordt gedragen door stalen dakspanten. Hierdoor zijn er geen pilaren nodig waardoor het verplaatsen van de vaten en het onderhoud van de kelder veel makkelijker werd. Cune heeft wijngaarden over het hele land. Zo ook in La Mancha, waar de verdejo-druiven voor deze wijn staan aangeplant. Om de frisheid in de wijn te houden, wordt er ’s nachts geoogst. Een techniek die ook in de streek Rueda wordt toegepast. In de wijn proef je de smaak van venkel. Typisch voor verdejo. Daarnaast proef je citroen en tropisch fruit zoals mango en papaja.
Vakno. 41 Prijs: € 13,00 ( Gall & Gall)

Amuse2 : Gyoza met kip en shiitake
idem

Voorgerecht: Coquilles met pastinaak en balkenbrij

Valdivieso chardonnay, grand reserva: Valdivieso is als eerste wijnhuis in Zuid-Amerika in 1879 begonnen met de productie van mousserende wijnen. Pas honderd jaar later startte de familie met het maken van stille wijnen. Hun filosofie is om de best mogelijke druiven te gebruiken en de typiciteit en de smaak van de druiven zoveel mogelijk in tact te houden. Zo mag de smaak van houtlagering nooit te dominant zijn. Met het ideale wijnklimaat in Chili en de grote zorg voor de druiven, brengt het domein inmiddels geweldige wijnen voort, die internationaal vele prijzen in de wacht slepen. Paradepaardje van Valdivieso is de Chardonnay Grand Reserva, waarbij de winemaker Brett David Jackson is. Deze ‘Kiwi’ maakt wijnen waarbij het fruit de hoofdrol speelt. In dit geval is dat tropisch fruit zoals ananas. Daarnaast proef je romigheid, mineraliteit en vers geperste citroen.
Vakno. 42 Prijs: € 16,75 ( Gall & Gall)

Tussengerecht: Heilbot met Ras el Hanoutsaus en groentenspaghetti
idem

Sorbet: Tomatensorbet

Hoofdgerecht: Kalfshaas met madeira-truffelsaus, tomatenpesto, risotto en paddenstoelen

Barberani Foresco: Net als de wijnmakers in Toscane maakt Barberani een rode blend van de nationale trots van Italië en Bordeauxdruiven. Oftewel: sangiovese, cabernet sauvignon en merlot. De wijn rijpt twaalf maanden op houten vaten. Alles bij elkaar maakt dat de wijn krachtig met bosbessen, cassis, vanille en kaneel. Dat is mogelijk geworden door de klimaatverandering die is opgetreden door de aanleg van een stuwdam in de Tiber. Daarbij werd een heel nieuw meer gecreëerd, het Lago di Corbara, dat zorgt voor een zekere opwarming van het lokale klimaat. De blauwe druiven, zelfs Cabernet Sauvignon, kunnen daardoor beter rijp worden dan vroeger. Sangiovese geeft de wijn frisheid en levendigheid, de Bordeaux-druiven kracht (Cabernet) en rondeur (Merlot). Het is een zachte en elegante wijn, die door een rijping van 12 maanden op eiken vaten mooi afgerond wordt, en een aangename houttoon krijgt. Weer een bewijs hoe goed de rode wijnen uit deze streek kunnen zijn.
Vakno. 43 Prijs: € 18,75 ( Gall & Gall)

Nagerecht: Taartje van lemoncurd met mascarpone-ijs en citrusfruit

Alasia Moscato d’Asti: Deze moscato wordt gemaakt door de fa. Alasia uit het Italiaanse wijngebied Piemonte, en wordt gemaakt van de Muscat druif. De Italianen nemen graag frivole ‘frizzantes’ op zoete momenten, zoals de Moscato d’Asti, die slechts 5% alcohol bevat en licht parelt. Een sprankelende, delicate wijn van heerlijk geurende muscaatdruiven, die in de wijngaarden rondom het plaatsje Asti in Piemonte groeien. Deze wijn werd gekozen tot beste Moscato d’Asti bij de Douja d’Or wedstrijd in Asti.
Vakno. 44 Prijs: € 17,75 ( Gall & Gall)