Wijnadvies januari 2020

Amuse: Omgekeerde Vitello Tonnato (Tonno Vitellato)

Eira dos Mouros Ribeira. Ribeiro ligt in de noordoosthoek van het district Ourense in Galicië in de dalen die gevormd worden door de riveren Miño, Arnoia, Avia en Barbantiño. De DO omvat 3.000 hectare wijngaard, De wijngaarden liggen in dalen op 75 tot 400 meter hoogte boven zeeniveau en soms op de steile hellingen op terrassen die bekend staan als ‘socalcos’ of ‘bocaribeiras’ en die de glooiing van de heuvels volgen. Ribeiro is een traditioneel wijnbouwgebied en heeft sinds 1957 een D.O. classificatie. Momenteel ondergaat het gebied een heropleving als gevolg van de zeer uitgesproken verschillende wijnen die het maakt met inheemse blauwe – en witte druiven. Bodega Casal de Arman is ontstaan in 1999 Een oud-tante van de familie was één van de eerste vrouwen in Spanje die oenologie studeerde en furore maakte met haar tosado wijn, De Treixadura druif vormt de basis van al hun witte wijnen. Strogeel van kleur met groene reflecties. Intense, elegante en genuanceerde aroma’s van groene appel, limoen, ananas
Vaknr. 41 prijs: € 16,75 (de Wientapperie)

Voorgerecht: Pasteitje met ragout van kalfszwezerik
Idem

Tussengerecht 1: Bonbon van zalm met garnalen en mosselen met een saus van sjalotjes

Gavi La battistina De Cortese is een druivensoort die vooral in het oostelijke deel van Piemonte is aangeplant, zoals in de Monferrato. Hij is bekend geworden als de druif van de witte Gavi, en dankzij het internationale succes van die wijn is de druif in de 2e helft van de 20e eeuw over een steeds groter areaal aangeplant. Om de kwaliteit hoog te houden, worden de opbrengsten expres laag gehouden. De Cortese is een druif die niet erg aromatisch is en geeft vaak mooie, elegante en delicate wijnen
Vaknr: 17 prijs: € 16,00 (Gall & Gall Yvonne)

Tussengerecht 2: Eendenborst op zuurkool met sinaasappelportsaus

Joseph Drouhin, Pinot Noir. Maison Joseph Drouhin is opgericht in 1880. Het huis bezit wijngaarden verspreid over de Bourgogne in de topregio’s Chablis, Côte de Nuits en Côte de Beaune. Momenteel is het bedrijf in handen van de vierde generatie. Wijnmaakster is Veronique Drouhin. Haar broer Philippe is verantwoordelijk voor de wijngaarden en de oudste broer Fréderic Drouhin is algemeen directeur. Hun vader, Robert Drouhin, kocht in de jaren ’60 de beste wijngaarden van Chablis, die destijds zwaar verwaarloosd waren. Drouhin maakt wijnen van druiven uit hun eigen wijngaarden, maar ook van aangekochte druiven van boeren uit de Bourgogne. De pinot noirdruif in deze rode wijn is gevoelig, vol temperament. Hij heeft continu aandacht nodig en is zeer bevattelijk voor ziektes in de wijngaard. Een echte lastpak dus die pinot noir. Zijn natuurlijke omgeving is de Bourgogne. Hier levert hij de allermooiste wijnen op
Vaknr: 42 prijs: € 17,75 (Gall & Gall Yvonne)

Hoofdgerecht: Rouleau van kip met bisque van schaaldieren

Gran Maestro Appasimento Bianco 2015. een witte appassimento uit Puglia, de hak van Italië. Het is een spannende wijn en is gemaakt volgens een oude en traditionele techniek die al eeuwen in Salento wordt gebruikt, maar vooral met de productie van rode wijnen. Deze bianco is gemaakt van 80% Chardonnay en 20% Fiano, Men laat de druiven op de wijnstokken tot de volle wasdom is bereikt. Dan is er nog de droge en warme “Sirocco wind” die over de wijngaarden veegt, waardoor de druiven gedroogd worden en een licht appassimentoproces wordt gecreëerd.Vervolgens worden de mooiste trossen uitgekozen en voorzichtig behandeld zodat ze niet beschadigd worden voor de persing. Daarna worden ze met de most overgebracht naar de gesloten stalen tanks waar de alcoholische gisting begint. De temperatuur van de fermentatie wordt laag gehouden door gecontroleerde koeling. Hierdoor wordt de natuurlijke zuurgraad van de wijn bewaard. Een frisse wijn met een goede balans tussen suiker, zuurgraad en elegant minerale toon is het resultaat
Vaknr. 43 prijs : € 16,75 ( Winecompanions)

Nagerecht: Appelbeignet, gecarameliseerde appel en kaneelijs
Floralis, Moscatel Oro, Torres Er zijn drie hoofd-muscatsoorten: de muscat à petit grains (muscat d’Alsace) waar de heerlijke Elzasser wijnen van gemaakt worden, de muscat d’Alexandrie komt voor in Zuid Afrika maar is matig van kwaliteit en de muscat Ottonel waar veel mooie dessertwijnen van gemaakt worden, zoals ook deze. De muscat geurt naar versgeplukte zoete druiven, rozen, geraniums, citroenmelisse en smaakt droog en fris met een nadrukkelijk muskaataroma met een zachtzoete afdronk. Het huis Torres uit de Penedès staat borg voor kwaliteit.
Vaknr. 44 € 17.75 (Gall & Gall Yvonne)