wijnadvies mei 2019

Amuse: Zalm met asperges, Griekse Yoghurt, haringkaviaar en bergamot
Viña Mayor Rueda Verdejo. Bodegas Viña Mayor werd in 1986 opgericht met als doel een beperkte productie te produceren van rode wijnen van hoge kwaliteit, beschermd door een prestigieus merk en een sterk gedifferentieerd product. De wijnen, gemaakt met honderd procent inheemse druif Tinta Fino, onderscheiden zich door een eigen stempel, met een sterke persoonlijkheid en een moderne en elegante stijl. Sinds 2015 werkt een van Spanje’s beste wijnmakers voor Viña Mayor. Het is een jonge vrouw en ze heet Almudena Alberca. Behalve rode wijnen uit Ribera del Duero, waar Bodegas Viña Mayor al ruim dertig jaar gevestigd is, heeft ze de verantwoording voor witte wijnen uit het nabije Rueda. Haar Verdejo 2016 uit laatstgenoemd gebied ruikt en smaakt vooral naar passievrucht, en heeft voorts prettige zuren plus een klein kruidje. Je ruikt veel frisheid met tonen van citrus en tropisch fruit als ananas, naast iets kruidige tonen als venkel. De smaak is een mooie balans tussen frisheid en de fruitigheid van appel en ananas.
Vaknr. 41 prijs: € 13,50 (Gall&Gall Yvonne Venlo).
Voorgerecht: Krab- en eiersalade met asperges
idem
Soep: Vismousse, asperges en zeekraal in kreeftenbouillon
Klein Constantia, Sauvignon Blanc. We proeven de Sauvignon Blanc van Klein Constantia. Bij zo’n naam vraag ik mij altijd af: is er ook een Groot Constantia? Welnu, die is er ook! In 1685 is het wijngoed Constantia gesticht door Simon van der Stel. In 1818 werd het wijnbedrijf door twee broers geërfd en toen ontstond Klein en Groot Constantia. Beide huizen zijn zeer bekend. De Vin de Constance van Klein Constantia (een dessertwijn) heeft grote bekendheid, niet in de laatste plaats omdat de wijn tot de favorieten van ene Napoleon behoorde. Normaalgesproken drink je wijnen van de druif sauvignon blanc zo jong en zo fris mogelijk. Zo niet bij de Sauvignon Blanc van het Zuid-Afrikaanse topdomein Klein Constantia. Om te beginnen laten ze de wijn 7 maanden rijpen sur lie: op de dode gistcellen. Dat geeft extra diepgang en lengte aan de wijn. Hierdoor kan je deze wijn drinken tot 5 jaar na het oogstjaar. Hij is verfrissend en aromatisch met de geur van grapefruit en kruisbessen.
Vaknr. 42 prijs: € 17,75 (Gall&Gall Yvonne Venlo)
Tussengerecht: Scampi met kokos-serehsaus met asperges, broccoli en rode ui
Altano Douro, Branco Malvasia. In het dal van de Douro liet de wijnfamilie Symington de druiven voor de witte Altano 2016 eerder plukken dan die voor Port, om de wijn frisheid te geven. Da’s ook gelukt, de wijn smaakt lekker frissig en heeft niet te veel alcohol, een redelijke 12,5 procent. Als belangrijkste variëteit diende malvasia, maar ook vier andere Portugese rassen werden in de blend gebruikt. Samen geven ze de elegante wijn die ‘m tot voorbeeldige visvriend maken. Hij heeft een heerlijke frisse geur van citrus, appel en een beetje kruiden. Deze Portugese wijn heeft veel smaak. En is heerlijk fris en een beetje kruidig. Daarnaast proef je een hint van nectarines en jonge ananas.
Vaknr. 43 prijs: € 15,50 (Gall&Gall Yvonne Venlo)
Hoofdgerecht: Kalfshaas met sherrysaus, aardappel, asperges, erwten en hollandaise saus
Pagus Bisano, Amarone. Pagus Bisano is een submerk van Cantina di Verona. In de Valpolicellastreek worden de corvina veronese, corvinone en rondinella druiven ingedroogd. Vervolgens worden de druiven geperst. Dat levert een geconcentreerd sap op met veel suikers. Die worden allemaal omgezet in alcohol. Het resultaat is de Amarone della Valpolicella. Een krachtige, stoere, droge wijn. Vol, bitter en rijk van smaak met een hoog alcoholpercentage. Ook heerlijk om te schenken bij gegrild rood vlees, stoofschotels of bij wild.
Vaknr. 44 prijs: € 23,50 (Gall&Gall Yvonne Venlo)
Pre-dessert: Semifreddo van Cara Crakine
Nagerecht: Aardbeienmousse met sinaasappelsorbet, chocoladecrème en gemarineerde sinaasappel
Maury. Maury is een enclave in het AOC gebied Rivesaltes. De AOC ligt ten zuiden van de Corbières en ten noorden van de rivier de Agly en omvat slechts een kleine strook. De AOC is genoemd naar het plaatsje Maury waar het beroemde katharenkasteel Quéribus staat. Het AOC decreet voor de Maury wijnen dateert van 1936. 4 gemeenten werden gedefinieerd als toegestaan wijngebied. Het alcoholpercentage moet minstens 15% bedragen. De most moet minimaal een suikergehalte van 252 gram per liter bezitten. De opbrengst mag maximaal 30 hectoliter per hectare opleveren. Maury moet minimaal 12 maanden worden opgeslagen. Volgende druivenrassen zijn toegelaten: grenache noir (minsten 75%), grenache blanc, grenache gris, macabeu, muscat (maximum 20%) en soms carignan en syrah
Vaknr. 40 prijs: € 9,75 (Wijnhuis Blerick)