wijnpraatje augustus 2022

Amuse:    met wasabicrumbleHaringtartaar       
Very Chardonnay Limoux, Anne de Joyeuse 2020  De cave Anne de Joyeuse is een coöperatieve in Limoux in het uiterste zuiden van Frankrijk (nog ten zuiden van Carcassonne). In tegenstelling tot wat je zou denken is Anne de Joyeuse geen dame maar een heer. De naam werd gekozen als eerbetoon aan de man die ten tijde van koning Hendrik de 3e van Frankrijk (1551-1589) het hertogdom Joyeuse onder zijn hoede kreeg. De streek ligt aan de voet van de Pyreneeën (departement Aude) en de wijngaarden (tot wel 500m hoog) zijn de meest westelijke van de Languedoc. Er zijn ongeveer 370 wijnboeren aangesloten bij de kelder. Samen beschikken ze over een kleine 3.000 hectare wijngaarden.   De chardonnay druiven waarvan deze wijn gemaakt wordt komen allemaal uit wijngaarden met een kalkrijke kleibodem. Het klimaat wordt beïnvloed door de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee en door de nabijheid van de Pyreneeën. De druiven worden met de hand geoogst waarna ze gesorteerd worden op een rollende band. De most wordt vergist in eikenhouten vaten met een inhoud van 220 liter. Elke dag worden de gistcellen omgeroerd om de wijn te voeden. Hij rijpt ongeveer negen maanden in barriques. De wijn verdient het om een half uur op voorhand in de karaf te worden geschonken. Hij is goudgeel gekleurd en geurt witte bloemen en citrusfruit, witte perziken en brioche. In de mond is hij evenwichtig, soepel en rond met veel fraîcheur en een elegante afdronk. Je geniet met volle teugen van deze wijn
Vaknr 41   prijs: €17,95  (Belvino, Baarlo)
Voorgerecht 1:    Grove zalmpaté met kruidensalade                   
idem
Voorgerecht  2  Gemarineerde portobello met truffel, avocado en kaas                        
Stromberg, Epos, Grauburgunder , Grauburgunder (Pinot Gris) kwam vanuit de Bourgogne terecht in Zwitserland en Hongarije, en van daaruit vermoedelijk in de 14e eeuw ook in Duitsland. De benaming Ruländer komt van de koopman Johann Ruland, die in 1711 in een tuin in het stadje Speyer een hem onbekende Burgunderdruif vond en die vermeerderde. De hoge kwaliteit van de wijnen overtuigde wijnboeren al in de 19e eeuw. Afhankelijk van de regio gaven ze er verschillende namen aan. Overgebleven zijn Ruländer, de naam waaronder hij als ras geklasseerd is, terwijl Grauer Burgunder en Grauburgunder voor Duitse wijnen toegelaten synoniemen zijn. Grauburgunder wordt zowel op staal, in groot hout, als op barrique en met malolactische vergisting gevinifieerd. Grauburgunder is in de regel droog, met medium body en met frisse zuren. Al naar gelang de vinificatie en de kwaliteit is de kleur bleek- of goudgeel, dan wel barnsteenkleurig. Typerende aroma’s zijn die van groene noten, amandelen, boter en fruit als peer, zuidvruchten, rozijnen, ananas en citrusvruchten. Daarnaast kunnen ook plantaardige tonen optreden van groene bonen of paprika
Vaknr. 3   prijs: € 17,25
Tussengerecht 1:     Zeeduivel met stroganoff saus                  
Terre di Mario. Misschien wel de meest populaire wijnstreek van dit moment. En nee, wij hebben het niet over Toscane, Veneto of Piemonte. Puglia is de plek waar je op dit moment moet zijn. Liefkozend noemen wij deze wijnstreek, gelegen in de hak van Italië, ook wel de wijnkelder van Italië. Dat is ook zeker goed te herkennen aan deze Terre di Mario Italia, een rode wijn die er uitspringt; zowel in uiterlijk als in innerlijk De rode wijn van Terre di Mario is een prachtig samenspel van twee toonaangevende druivenrassen  We hebben het over niemand andere dan de Primitivo en de Sangiovese. Twee druivenrassen die aan de top staan binnen de wijnen uit Puglia. Deze combinatie blijkt een gouden te zijn. Het geeft je gulle tonen van zwart en rood fruit. Een geoefende wijndrinker zal daarnaast duidelijk een zweem van pruimen en karamel kunnen ontdekken. De zoetige kruiden in Terre di Mario Italia Rood geven nét dat beetje extra spanning aan deze rode wijn.Serveer deze wijn gekoeld.Zet de wijen aan het begin van de avond in de koellade!!!
Vaknr 42   prijs: €13,50  (Belvino, Baarlo)
Hoofdgerecht:    Procureur met sinaasappel-mosterd jus                  
Dorina Lindemann Vinho regional, Alentejano. Portugal. De druiven van deze rode wijn zijn afkomstig van bodems met resten van graniet en verschillende andere gesteentes. Het rendement is door de strenge reductie slechts 55 hectoliter per hectare. Natuurlijke bezinking vindt plaats bij een constante temperatuur van 5°C. De fermentatie gebeurt in roterende roestvrijstalen vergistingstanks en in open roestvrijstalen vaten bij 25°C.. De druivenrassen zijn: 50% Touriga Nacional, 30% Tinto Barroca en 20%Touriga Franca.  Daarna volgt een rijping van 3 maanden in roestvrijstalen tanks. In de mond proef je donker fruit met een vleugje rode bessen en bloemige tonen. Een heerlijke wijn met een fijne, fruitige, kruidige toets in de mond. Een evenwichtige structuur met zachte tannines. Een mooie wijn bij vleesgerechten. Koel deze wijn eveneens als een witte wijn
Vaknr 43   prijs: €15,50  (Belvino, Baarlo)
Pré dessert:   Glassje met crème en fruit                   
Nagerecht   Geconfijte rabarber met aardbei en yoghurtsaus                   
Moscato d’Asti, Alasia  Mooie Italiaanse dessertwijn licht mouserend met een laag alcohol percentage
Vaknr 44   prijs: €17,75