Wijnpraatje bij menu maart 2019

Amuse: Mousse van tomaat, rivierkreeft, tulpenknol en oester
Domaine des Prades
, Picpoul de Pinet. Het Domaine des Prades ligt in het hart van de beschermde appellation Côtes du Rhône (AOP) in Saint Pantaléon les Vignes, in de Drôme Provençale. Het overwegend mediterrane klimaat wordt gekenmerkt door zonneschijn en temperaturen van meer dan 10 ° van april tot oktober. Dankzij deze bevoorrechte omstandigheden heeft de vegetatieve periode van de wijnstok de voorrang. Langs de Thau baai tot aan de Golfe de Lyon, ligt het grootste witte wijn gebied van de Languedoc. We vinden er de bekende badplaatsen Agde, Pézenas en Sète.
De Picpoul-de-Pinet van Domaine les Prades is een heerlijk frisse witte wijn met bloemige aroma’s uit de wijnstreek Languedoc in Zuid-Frankrijk. De lichtgeel gekleurde wijn is gemaakt van het lokale druivenras Picpoul. Kenmerkend voor de smaak zijn de lichte zilte tonen en zijn mooie frisse zuren. Het is een heerlijk droge aperitiefwijn en door zijn zilte tonen een perfecte begeleider bij visgerechten en schelp- en schaaldieren.
Vaknr. 41 prijs: € 18,00 (Van Gelderen Wijn Venlo)
Voorgerecht: Saffraanrisotto met savooiekool, koolchips en black Tiger garnalen
idem

Soep: Zuurkoolsoepje met zuurdesembrood, truffel en spek

Tussengerecht: Koolraap in zoutkorst met hangop en peterselie-olie
Farina appasilento Bianco de Veneto
. Farina is begin 19de eeuw opgericht door de vader van Sandro Farina. Ontstaan uit passie en het verlangen om de enorme potentie in de productie van wijnen van hoge kwaliteit te verspreiden en exploiteren. Farina ligt in San Pietro in Cariano in het hart van de Valpolicella Classica, iets ten oosten van het Gardameer. Sandro werkt al van kleins af aan op het landgoed en vertegenwoordigt daarmee de historische achtergrond, traditie en ervaring van het wijnhuis. Met zijn 74 jaar is hij nog steeds actief in de kelders en het onderhouden van contact met jarenlange klanten. Op dit moment is Farina in handen van Claudio en Elena Farina, de 3de generatie van de familie.
Appassilento is afgeleid van de methode Appassimento omdat het vinificatieproces wel drie keer zo lang duurt als normaal. Appassimento is de benaming van de methode van het drogen van druiven en ‘silento’ betekend ‘rust’. Vandaar de naam Appassilento. De Appassilento Bianco komt uit de beschermde Veneto regio. De druiven groeien in de provincie Verona. De bodem is rijk aan kalk en klei en heeft een vulkanische oorsprong. de rassen zijn: garganega, sauvignon blanc en chardonnay. Aroma’s van wilde bloem, groene appel en ananas zijn kenmerkend voor de witte Appassilento van Farina. Vol, zacht en aromatisch. Het verlengde vergistingsproces proeft u terug in de goede lengte en diepgang van deze wijn.
Vaknr. 42 prijs: € 18,75 (Van Gelderen Wijn Venlo)
Sorbet: Boerenkoolsorbet met munt en Cirus

Hoofdgerecht: Hertenbief met wildsaus, waterkers, stoofpeer en aardappel
Yalumba the Y-series
, Shiraz Viognier. Samuel Smith startte in 1849 Yalumba Winery in Barossa Valley in het zuiden van Australië. De naam ‘Yalumba’ is afkomstig van de Aboriginals en betekent ‘al het land eromheen’. Destijds kocht Samuel Smith 30 hectare land in Angaston en plantte de eerste druiven in het maanlicht. The Y Series Shiraz-Viognier draagt het label van de befaamde Y-Series. Wijnen die gemaakt zijn om de persoonlijke en kleurvolle 165-jarige geschiedenis van de Hill Smith familie van Yalumba weer te geven. Zij zijn de oudste familie met wijneigendom in Australië. Inmiddels is het bedrijf in handen van de vijfde generatie en heeft Yalumba in de loop der jaren een grote naam opgebouwd met hun onberispelijke wijnen, een verzorgde labeling, maar vooral met een fabelachtig mooie kwaliteit. Ook deze Shiraz-Viognier uit de Y-series is daarvan een prachtig voorbeeld, waarmee Yalumba laat zien dat zij in Australië fantastische kwaliteit maken van deze karakteristieke druivensoort. De Shiraz-Viognier is een elegante rode wijn met de smaak van rijpe pruimen, rode bessen en kruiden en een subtiele hint van vanille door rijping op Amerikaans eiken.
Vaknr. 43 prijs: € 19,25 (Van Gelderen Wijn Venlo)
Nagerecht: Chocoladesalami met PX-sherry en stracciatella-mango ijs
Nectar Pedro Ximénez González Byass Jerez
. De naam Pedro Ximénez is mogelijk van een Spaanse soldaat in de 17e eeuw gekomen. Deze zou de druif van Nederland naar Spanje gebracht hebben. Een andere uitleg is dat Peter Siemens – soldaat van Keizer Karel V – deze druif in de 16e eeuw uit het Rijndal had meegebracht. Volgens die lezing is zijn Duitse naam naar het Spaans verbasterd. Dan was dat een verbastering naar een bekende naam, want de naam Jiménez of Ximénez bestond in Spanje al veel eerder. Nectar PX González Byass gebruikt voor zijn producten uitsluitend druiven van eigen wijngaarden en van alleen de beste percelen. Deze 100% Pedro Ximenez sherry heeft 6 jaar, in het voor sherry bekende Solerasysteem, gerijpt. Deze unieke rijping en de rijke PX-druif maken Nectar tot een krachtig en volle zoete sherry met de smaak van rozijnen en zongedroogde vijgen.
Staat bij het nagerecht. Dit is de sherry-chocolade.