wijnpraatje bij menu van april

Amuse: Tomaatje met gerookte makreel en sausje van doperwten
Alain Jaume Réserve Grande Veneur Blanc 2016. Van vader op zoon sinds 1826. De familie maakt zeer gerenommeerde wijnen in Châteauneuf-du-Pape en in de direct aangelegen appellations. Zowel vader en zonen zijn zeer gepassioneerd over hun werk. Vanuit hun filosofie dat ‘grote wijn alleen tot stand komt uit druiven die de krachten van de aarde uitspreken’, moet elke wijn optimaal hun specifieke terroir vertolken. Een smal weggetje vormt de grens tussen aan de ene kant Appellation Châteauneuf-du-Pape en aan de andere kant Côtes du Rhône Villages Onze wijn is een verleidelijke blend van Roussane, Viognier en Clairette. Lichtgele, heldere kleur met mooie reflectie. Aangenaam bouquet met aroma’s van abrikoosjes, witte bloemen en lichtjes exotisch. Vervolgens vet en vol in de smaak, opnieuw gevolgd door abrikozen, perziken, een hint van amandel en een paar druppels honing. OP =OP
Vaknr. 5 prijs: € 16,75 (Droëvetröske) OF
Domaine de la Provenquiere, Semillon Vermentino. Zonder noblesse is zeker niet het kasteeltje uit de 15e eeuw Toen al ( zegt men), lag er een Gallo-Romeinse villa, temidden van de wijngaarden. Het 150 hectare domein is vanaf 1954 in handen van de familie Robert. Dank zij de rigoureuze selecties in de wijngaarden werden de wijnen van Château de la Provenquière bekroond met zeer hoge Franse onderscheidingen. De semillon en de vermentino complimenteren en vullen elkaar in ieder geval optimaal aan… Het volle, rijke weelderige karakter van de semillon wordt in toom gehouden door de frisse elementen van de vermentino. Gul is daarbij de expressie in zowel geur als smaak; Peer, (witte) perzik, abrikoos en veel (tropisch)citrus fruit. De afdronk kent een mooie lengte met zachte smaakgevoelens. Ook hier draagt de kalksteenbodem bij aan de verfijning van het eindresultaat! Deze speciale winemaker selection gaat zeker een maatje voor vele van ons worden!!! Enjoy
Vaknr.6 prijs: €14,00 ( Storms Heythuysen) OP =OP
Voorgerecht: Hollandsegarnalen met runderrookvlees
idem
Tweede voorgerecht: Salade met eendenborst en eendenlever met maanzaad
Stromberg, Epos, Grauburgunder 2010, Grauburgunder (Pinot Gris) kwam vanuit de Bourgogne terecht in Zwitserland en Hongarije, en van daaruit vermoedelijk in de 14e eeuw ook in Duitsland. De benaming Ruländer komt van de koopman Johann Ruland, die in 1711 in een tuin in het stadje Speyer een hem onbekende Burgunderdruif vond en die vermeerderde. De hoge kwaliteit van de wijnen overtuigde wijnboeren al in de 19e eeuw. Afhankelijk van de regio gaven ze er verschillende namen aan. Overgebleven zijn Ruländer, de naam waaronder hij als ras geklasseerd is, terwijl Grauer Burgunder en Grauburgunder voor Duitse wijnen toegelaten synoniemen zijn..Grauburgunder wordt zowel op staal, in groot hout, als op barrique en met malolactische vergisting gevinifieerd. Grauburgunder is in de regel droog, met medium body en met frisse zuren.
Vaknr. 3 prijs: € 17,25
Soep: Soep van rode bietjes en appel
Tussengerecht: Rode mul op een bedje van groenten
Arrogant Frog, Les Cres, chardonnay. Een van de beste wijnmakers uit de Languedoc is Jean-Claude Mas, eigenaar van Les Domaines Paul Mas. Hij maakt niet alleen geweldige wijnen, maar hij beschikt ook over goede marketing skills en een flinke dosis zelfspot. Jean-Claude is namelijk de bedenker van het merk Arrogant Frog. Een verwijzing naar de manier waarop buitenlanders de Fransen zien. Een eigenzinnig volk met bijzondere tradities en gebruiken. Binnen de range van Arrogant Frog is er voor iedere wijnliefhebber altijd wel een favoriete wijn te vinden. Je kan kiezen uit ongeveer 20 verschillende wijnen variërend van biologisch tot single vineyard. Allemaal herkenbaar aan de vrolijke kikker op het etiket. Deze intense Chardonnay wordt van druiven gemaakt van speciaal geselecteerde wijngaarden. Vol heerlijk rijp mangofruit en de smaak van boter. En toch is de wijn verrukkelijk fris waardoor hij niet te zwaar wordt.
Vaknr. 41 prijs: € 14,50
Hoofdgerecht: Lamsrack op truffelpuree met groenten-fruit-ham torentje
Chateau la Coustarelle cuvee Caroline. Cahors is een rode AOC-wijn uit het gelijknamige stadje Cahors in het zuidwesten van Frankrijk. Het is het oudste wijngebied van dit land. Het druivenras dat het meest wordt gebruikt is de Côt, internationaal beter bekend als Malbec en ook wel (blauwe) Auxerois of Cahors-druif genoemd. Doordat de gebruikte druif veel tannine en kleurstof bevat, en door condities van de bodemgesteldheid en het microklimaat (terroir), levert dit een diep donkerrode wijn op die bijna zwart lijkt. Hierom wordt het ook wel zwarte wijn (Frans: Vin noir) genoemd. Het zijn robuuste wijnen. Chateau la Coustarelle is gelegen in de Cahors op de rechteroever van de Lot. Het chateau heeft 30 hectare wijngaarden gelegen op heuvels op het zuiden Wat de wijn bijzonder maakt is dat 50% van de wijn 6 maanden in vaten gerijpt is en 50% 12 maanden in eikenhouten vaten gerijpt is. Deze wijn heeft een donkere robijnrode kleur met mooie reflecties. In de neus heeft hij frisse en kruidige tonen van rood fruit. Op het palet toont hij verfijnd fruit en honing, typische kenmerken voor de regio Cahors.Deze wijn gaat goed samen met rood vlees, eendenborst, lam, gekonfijte eend, kaas en chocoladetaart
Vaknr. 42 prijs: € 17,75 (Wijnhuis Blerick)
Nagerecht: Rabarber met aardbeien en ijs van rozemarijn
Monbazillac Dom. De Montlong, 2013. De goede Monbazillac’s zijn in zekere zin te vergelijken met de Sauternes uit de Bordeaux. Het gebied ligt in het zuiden van de Bergerac, aan de rivier de Dordogne. Net als in de Sauternes is het klimaat hier ideaal voor de pourriture noble. De wijn bestaat voor 70% semillon, voor 20% uit muscadelle en voor 10% uit sauvignon blanc.
Vaknr 44 Prijs € 17,50 (Wijnhuis Blerick)