Amuse 1: Panu puri met paddenstoelen |
Secateurs, Chenin blanc Chenin blanc, vroeger ook steen of droë steen genoemd in Zuid-Afrika, komt oorspronkelijk uit de Loire. De chenin blanc is een zeer interessante druif. De geur is heel speciaal, vaak omschreven als ‘appel, verse wol en honing’. In de smaak herken je altijd citrustonen. In deze Badenhorst Chenin Blanc zit ook de geur van meloen, peer en een beetje perzik. De smaak is zeer intens met veel citrus, appel en de kenmerkende zuren. Een eetwijn dus bij uitstek Badenhorst family vineyards is de nieuwe rijzende ster onder de Zuid-Afrikaanse wijnmakers. “Ze zijn fenomenaal!”. Het wijnhuis is opgericht door de neven Adi en Hein Badenhorst. Ze kochten samen de Kalmoesfontein boerderij boven Kaapstad. Met oude stokken (meer dan 40 jaar oud!) die geconcentreerde druiven geven om mooie complexe wijnen van te maken. Niet voor niets hebben deze wijnen al vele prijzen in de wacht gesleept |
Vaknr. 41 prijs: € 16.00 (Gall & Gall Yvonne) |
Amuse 2: Trendy tartaar |
idem |
Voorgerecht1: Tonijn met avocado |
Marques de Riscal, Verdejo Marques de Riscal is het oudste wijnhuis in de Rioja. In 1858 werd de eerste wijnkelder gebouwd en sindsdien is dit wijnhuis een begrip in de wijnwereld door de standaard die zij hebben gezet, voor zowel Rioja als Rueda wijnen. Zij begonnen als eerste om Riojawijn op houten vaten te lageren, waardoor de wijnen uiteindelijk hun kenmerkende stijl hebben gekregen, een benchmark nu voor ieder Rioja wijn. En in Rueda was het Marques de Riscal die ontdekte dat je van de plaatselijke Verdejo druif een prachtige frisfruitige wijn kon maken door zoveel mogelijk zuurstof tijdens de wijnbereiding te vermijden in plaats van oxidatieve wijnen die tot dan toe van deze druif werden gemaakt. Ook dat voorbeeld hebben alle producenten in de Rueda gevolgd, met als resultaat een nieuwe wijnstijl die inmiddels extreem populair is bij alle wijnliefhebbers |
Vaknr. 42 prijs: € 16.00 (Gall & Gall Yvonne |
Voorgerecht2: Salade van portobell met truffel |
idem |
Soep: Wildbouillon |
— |
Tussengerecht 1: Coquille met Noilly prat saus |
Eagles Nest, Viognier Eagles’ Nest uit Constantia, 20 kilometer onder Kaapstad, produceert de benchmark voor nieuwe wereld viognier. Vol en rond van smaak met perziken, abrikozen en jasmijnEagles’ Nest ligt in een afgescheiden vallei hoog in de hellingen van de Constantia berg. De plek waar het moderne wijnhuis staat, werd vroeger gebruikt als verkoelende plek om bij te komen van de oversteek van de bergpas. In 2000 zijn door hevige branden, bijna alle wijngaarden verwoest. Er werd besloten om de wijngaarden opnieuw aan te planten met de druiven die het meest geschikt zijn voor iedere wijngaard. Het resultaat is verbluffend goed en het bijzondere is dat alle druivenplanten van Eagles’ Nest dezelfde leeftijd hebben. Iedere oogst worden de wijnen interessanter, complexer en nog meer in balans |
Vaknr. 43 prijs: € 21.00 (Gall & Gall Yvonne |
Tussengerecht 2: Eendenborst op zuurkool |
idem |
Hoofdgerecht: Hazenrug met portsaus |
Pagus Bisano, AmaroneVoor de Amarone worden de druiven ingedroogd. De druivenrassen zijn Corvina en Rondinella Het geconcentreerde sap levert een krachtige, stoere, droge wijn op. Vol, bitter en rijk van smaak met een hoog alcoholpercentage Het wijnhuis is Cantina di Verona Zoals de naam al zegt, komt de Italiaanse producent Cantina di Verona uit de buurt van Verona. Ten noordoosten van de stad van Romeo & Julia vind je Cantina di Verona omringd door heuvels. Hier worden wijnen gemaakt uit beroemde streken in de buurt: Valpolicella, Soave en Bardolino. Met deze wijngebieden heeft Cantine di Verona goud in handen. Want hier komen enkele van de meest beroemde wijnen van Italië vandaan. Denk maar eens aan deze Amarone, Ook nog de Ripasso en Recioto. Cantine di Verona produceert zowel gastronomische wijnen voor een bijzondere gelegenheid als eenvoudige tafelwijnen voor iedere dag |
Vaknr. 44 prijs: € 22.00 (Gall & Gall Yvonne |
Nagerecht Semifreddo en Kaneelijs met vijgen |
Château Pebayle du Hayot, Sauternes. Deze Sauternes gemaakt door Catherine en Fabienne du Hayot. Gemaakt van druiven met een nobele rotting. Edelzoet met een geur van sinaasappelmarmelade, gekaramelliseerde appel, honing, vanille en kaneel Dit château bezit één van de oudste wijngaarden in de Sauternes Barsac-regio. Voor Catherine en Fabienne du Hayot is de oogst het allerbelangrijkste moment in de Sauternes. Een goede oogst is namelijk volledig afhankelijk van het optreden van ‘nobele rotting’. Hierdoor zit er een enorme concentratie van het suikerniveau in de druif. Lekker dus |
Vaknr. 45 prijs: € 17.00 (Gall & Gall Yvonne |