Wijnpraatje februari 2019

Amuse: Crabcake met doperwtenmayonaise
Greiner Scheret, pinot blanc.Frisse eenvoudige witte wijn met zacht en delicaat fruit, licht en verfrissend. De pinot blanc is een aan de pinot noir en pinot gris verwante druif, en de wijn die geheel of grotendeels van deze druif gemaakt wordt (cépage). In Duitsland en Oostenrijk noemt men deze druivensoort Weißburgunder. Het gebruik van de pinot blanc, die in de Champagnestreek ook wel de “Blanc vrai” wordt genoemd, is ongebruike-lijk bij de productie van de champagne. Het gebied tussen het meer van Genève (Zwitserland) en de Rhône-vallei (Frankrijk) wordt beschouwd als de thuishaven van de Pinot-variëteiten. De Pinot Blanc is gemaakt door een mutatie van de Pinot Noir die mogelijk al 2000 jaar bestaat. In het Zwitserse kanton Wallis wordt Pinot blanc ook als een traditioneel druivenras beschouwd. De Orde van Cisterciënzers bracht de Pinot-blanc in de Middeleeuwen in de Rheingau, van hieruit verspreidde hij zich door heel Europa. In Frankrijk werd het ras in 1895 in de Bourgogne beschreven, door het Duitse Ampelografen echter al in het begin van de 19e eeuw. Hoewel de verschillen vroeg werden erkend, werden de variëteiten Pinot Blanc en Chardonnay in de wijngaard niet uit elkaar gehouden vanwege de grote gelijkenis en samen gekweekt tot het midden van de vorige eeuw. Er waren echter belangrijke verschillen in de teelt van de twee variëteiten met een toenemend belang van de wijnbouw. In de Bourgogne heeft de variëteit Chardonnay, vanwege de vroegere rijpheid en lagere Botrytisanfälligkeit , de voorkeur. De Franse term “Pinot” is waarschijnlijk afgeleid van de langwerpige vorm van de Pinot-druiven, die behoorlijk lijken op de kegel van een den (Franse “pin”). De algemene naam in het Duits sprekende “burgundy” is geen vertaling van de Franse naam, maar een gebiedsnaam.
Vaknr. 2 prijs: € 13,50 (Gall&Gall Yvonne Venlo)
Voorgerecht: Zalmrolletje met linzen
idem
Soep: Preisoep met forel

Tussengerecht 1: Trio van tonijn
Jamieson Light Horse, chardonnay. Deze Amerikaanse chardonnay met 3 % viognier heeft een zeer mooie prijs-kwaliteit verhouding. Deze chardonnay is heerlijk vol en romig, maar heeft ook een hele prettige zuurgraad, waardoor deze wijn goed doordrinkbaar blijft. Het houtgebruik geeft de smaken van hazelnoot en karamel af die de wijn ook zeer aangenaam en complex maken. Deze wijn komt uit Californië: 80% Monterey, 11% Arroyo Seco, 5% Napa Valley, 4% California. De chardonnay is goed combineerbaar met verschillende gerechten. Probeer deze Light Horse eens bij een mooie stukje gebakken vis, een gerechtje met schaal-schelp dieren, of een zelfs een licht vleesgerecht. Heerlijk om nu te drinken, maar kan ook nog 5-7 jaar bewaard worden. Opvoeding, 15% Amerikaans eiken en 85% roestvrijstalen tanks. Mooi droog en smaaknuances van abrikozen, sappige peer, perzik en kamperfoelie, hints van ananas en sinaasappelschil. Rijk filmend. Het mondgevoel is ongelooflijk zacht met een lange, rijke afdronk als warme kastanjes. De mooie zuren maken deze goed gevormde en bevredigende wijn fris tot de laatste druppel. Serveren op 13-15°.
Vaknr. 9 prijs: € 17,50 (Wine Companions Venlo)
Tussengerecht 2: Knolselderie met ravioli van champignons en foyotsaus
idem
Hoofdgerecht: Kalfswang met zwartepruimen, tutti frutti en knolselderie-hazelnoorpuree
Alain Jaume, Dom. Grand Veneur, “Les Champauvins “ 2015. Sappige, karakteristieke Rhône met een super prijs-kwaliteitverhouding. Gemaakt van Grenache 70%, Syrah 20% en Mourvèdre 10%. Dijk van een wijn waarbij de jonge paarsrode kleur een voorschot geeft op het rijke aroma van vers en kruidig zwart fruit evenals framboos en pruimen. Opgevoed in roestvrijstalen tanks en qua smaak gedragen door zalvend, verleidelijk zwart fruit. De smaak wordt perfect afgerond met een kruidige finale die tonen heeft van drop en peper. De familie Jaume is beroemd in de Rhône-streek en haalt de ene na de andere medaille en score binnen. Het is een familie die al sinds 1826 eigen wijnen maakt. Lange tijd hadden ze maar 9 hectare wijngaarden in bezit, maar inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een domein van 75 hectare. Zo produceren ze wijnen onder de naam Domaine Grand Veneur, Clos Sixte en Alain Jaume. Vanuit hun filosofie dat ‘grote wijn alleen tot stand komt uit druiven die de krachten van de bodem vertolken’, moet elke wijn optimaal zijn specifieke terroir weergeven. De huidige generatie, Sébastien en Christophe, drijft een domein met zeer oude wijngaarden en een zeer moderne kelder. Grand Veneur behoort met haar Châteauneuf-du-Papes tot de top van het gebied. Naast Châteauneuf-du-Pape worden er ook wijnen uit Lirac, Côtes du Rhônes Villages en Côtes du Rhône gemaakt. De wijnen met het label Grand Veneur komen allemaal van wijngaarden uit eigen beheer.
Vaknr. 41 prijs: € 16,00 (Droëvetröske)
Nagerecht: Hazelnootparfait met karamel en gesuikerde notencrunch
Frangelico is een zalige Italiaanse hazelnootlikeur die met bronwater is gedistilleerd van verse hazelnoten, verwilderde bessen, bittere amandelen, kaneel en sinaasappelbloesem. Het recept is eeuwenoud en onveranderd, een zijdezachte likeur die vol staat van aroma’s en waarmee je het warme, Italiaanse gevoel je huis in haalt!
Koellade bar. prijs: € 1,25 per 20 cc via de dispenser. gebruik de grappaglazen