Amuse: Gerookte runderbiefstuk met asperges op toast
Wolfsberger pinot blanc. Wolfberger is een van de eerst gestarte coöperaties in de Elzas. In 1902 bedachten wijnboeren, dat zij beter hun krachten konden bundelen. Tot op de dag van vandaag houden zij dit goed in stand en is Wolfberger één van de grotere succesvolle spelers op de Franse wijnmarkt. De Elzas is een uniek stukje Frankrijk met een rijke historie, waarbij Duitsland ook vaak de heersende machthebber van dit gebied was. De Elzas is ook bijzonder vanwege het heersende mesoklimaat. Dit wordt veroorzaakt door, aan enerzijds de Vogezen en anderzijds de uitlopers van de Alpen. Hierdoor blijft neerslag vaak uit en krijgt de zon meer kans te schijnen. Het zit rond de 1900 zonuren per jaar, dit is vergelijkbaar met het diepe zuiden van Frankrijk. De Elzas bevat een complexe bodemstructuur, kalk, klei, graniet, leisteen en zandsteen domineren, dit geeft verschil in veel wijnen, ondanks dat de druif hetzelfde is. Elzas staat bekend om wijnen van één druif monocépage, al zijn er ook wel enkele blends. Clevner of Klevner is de Elzasser synoniem voor de Pinot Blanc. Rijping op zijn gist geeft deze Pinot Blanc een romig, zachte afdronk. Heerlijke delicate geur van perzik en peer, licht bloemig. De wijn geeft
een mineralig gevoel in de mond
Vak 41 prijs: € 17,00 (wijnhuis Panningen)
Voorgerecht: Taartje van asperges met gerookte zalm en scampi
idem
Soep: Aspergesoep met eekhoorntjesbrood
—
Tussengerecht 1: Asperges met raapstelenstamp, bundelzwam truffelvinaigrette, krokante eidooier en doperwten
Vak 42 prijs: € 21,50 (wijnhuis Panningen)
Tussengerecht 2: Zalm gegaard op lage temperatuur met asperges, spinazie crème en kerrie-kurkuma saus -idem-
Hoofdgerecht: Kalfsrib Eye met rucola pesto, asperges, rucola, tomaat en hollandaise saus
Vak 43 prijs: € 21,50 (wijnhuis Panningen)
Nagerecht: Chocolade ijs met soep van ananas en chocolade
Vak 44 prijs: € 14,50 (wijnhuis Panningen)
Villa Aix, rosé. De naam Aix wordt steeds groter en beroemder in Nederland. Aix-en-Provence is onlosmakelijk verbonden met rosé. Aix-en-Provence is een stad in Zuid-Frankrijk. Die ligt vlak bij Marseille op een steenworp afstand van de Middellandse Zee. De bijbehorende beschermde herkomstbenaming voor deze wijn is Côteaux d’Aix-en-Provence AOP. De wijn wordt gemaakt van de druiven grenache, cinsault en syrah. Hij is herkenbaar aan zijn lichte zalmroze kleur. Typisch voor Provence rosé. Hij is licht en makkelijk drinkbaar met de smaak van frambozen, aardbeien, perzik en groene kruiden zoals tijm, rozemarijn, oregano en laurier. Schenk hem op een warme dag als borrelwijn. “Eigenlijk strafpunten vanwege het schaamteloos pikken schuine streep meeliften op de naam en faam van AIX, de rosé van Nederlandse makelij die het tot wereldmerk heeft geschopt. Enfin, zo kinderachtig als de bedenkers van Villa Aix zijn wij niet. Omdat de inhoud prima is. Juicy en fris. In balans.”
Langmeil Steadfast Shiraz, cabernet 2021.
vinificatieproces en geeft hier in het bijzonder aandacht aan het maken van wijn uit
individuele wijngaarden, minimale “handling” en zorgvuldige filtratie om zo uitgesproken
goed gebalanceerde wijnen met subtiele complexiteiten te kunnen garanderen. Langmeil
toont dat Barossa in staat is tot het voortbrengen van niet alleen makkelijk benaderbare
wijnen maar ook complexere varianten met een uitstekend bewaarpotentieel.
Deze Shiraz, cabernet heeft een diepe karmijnrode kleur met paarse tinten. In de neus
domineren aroma’s van sappige frambozen, rijpe Satsuma pruimen en witte peper over
De Chief Winemaker Paul Lindner overziet vandaag de dag het
hints van vanille, drop en pepermunt. Deze Shiraz cabernet is goed in balans, op het
palet heeft deze wijn een mond vol zoet, sappig fruit dat goed samensmelt met peperige
kruiden.Een mooie fruitige en kruidige wijn, met een afwerking van zijdezachte tannines.
Lombardo, crema Mandoria Lombardo Mandoria Notenwijn is een zeer mooie amberkleurige dessertwijn. Deze wijn is op smaak gebracht met amandelen. Het boeket is rijk, fluweelzacht en harmonieus. Het is een Italiaanse wijn voor de zoete keuken. Lombardo werd opgericht door Anthony, de vader van de huidige eigenaren Francisco en Jacinta. Het is gelegen op een van de prachtigste locaties in Lombardo, het heeft uitzicht op Montepulciano. In 1999 vond er een grote herstructurering plaats. De wijngaarden zijn in drie zones verdeeld, namelijk Caggiole, Confino en Gracciano. Deze samenstelling komt door de zorgen om de grond, iedere zone is voor een eigen smaak. Er zijn negen van de dertig hectare speciaal voor de Vino Nobile di Montepulciano gereserveerd