wijnpraatje november 2021

Amuse: Coquilles saffraansaus en gestoomde prei
Temeraire Domaine Provenquiere. Als we Temeraire vertalen uit het Frans dan komt o.a. de volgende vertaling naar voren: waaghals, stout, brutaal en heldhaftig. Heldhaftig en gewaagd is het proces
zonder meer. Zeker als je het proeft in deze exclusieve biologische top selectie. Alleen de oudste stokken van Sémillon (20%), Viognier (20%), Vermentino (20%), Chardonnay (20%) Sauvignon (20%) komen in aanmerking voor deze Storms cuvée. Handmatig geoogst en apart gevinificeerd, waarna ze geassembleerd worden tot een harmonisch geheel om vervolgens 16 maanden op Franse eiken vaten te rijpen. Het eindresultaat is: Klasse wijnen uit het nauwelijks bekende Coteaux d’Ensérune (Languedoc). Domaine de la Provenquière, daterend uit de 15e eeuw, was achtereenvolgens eigendom van Jean Provenquiere, de markies
van Puisserguier en werd in zijn huidige staat getransformeerd door Paul Teissonière, raadslid van Napoleon III, die het vervolgens in 1860 verwierf. De familie Robert werd in 1954 eigenaar van het Domaine. Sinds 1994 zijn de kleinkinderen Brigitte en Claude aan het roer. Domaine de la Provenquière is, nu bijna 65 jaar later, uitgebloeid tot een oppervlakte van 155 hectare aan wijngaarden verdeeld over 3 gemeentes. De verschillende druivensoorten verzorgen een breed scala aan wijnen van Pays d’Oc in wit, rosé en rood. Domaine de la Provenquière is een mooi voorbeeld van jarenlange kennis en kunde in de wijnbouw. Met eigen tradities, een hart voor moeder natuur en zuivere wijnen. Het resultaat is wellicht stout en brutaal te noemen, De concentratie, kracht en diepgang is namelijk ongekend!!
Vak 41 prijs: €16,50 ( Storms Heythuysen)
Voorgerecht: Garnalenkroket van Hollandse garnalen
Idem
Soep: Kleintje soep van oude kaas

Tussengerecht: Zwarte pasta met zeevruchten
Vak 42 prijs: €16,00 ( Storms Heythuysen) Hoofdgerecht: Reerug met peertjes en wildsaus
Fecerunt, Pecorino, Terre di Chieti. Dat de Pecorino druif schitterende wijn voortbrengt begint bij de basis. De druif is namelijk al overheerlijk op zichzelf. De schapen (pecora in het Italiaans) hadden deze druiven als lievelingskostje als ze van weides wisselden. Hoogstwaarschijnlijk is de naam hier dan ook uit voortgekomen… Het vergistte druivensap is evenwel nog smakelijker! Deze biodynamische Fecerunt heeft een schitterend evenwicht tussen elegantie, verfrissing en een verleidelijk sappigheid. Verder veel rijp fruit (o.a. peer) en tonen van verse salie en munt. Een uitmuntende afdronk laat ons realiseren hoe gelukkig we ons kunnen prijzen dat dit pre- phylloxera druivenras in ere hersteld wordt. De Pecorino was namelijk bijna uitgestorven aangezien hij de afgelopen decennia plaats moest maken voor de meer productieve Trebbiano.

Boutique Merlot en Malbec Domaine Boyar bewijst keer op keer dat het een wijnbedrijf is met uitmuntende kwaliteiten tegen de juiste prijsstelling. Maar op het moment dat ze een project aangaan waarbij kleinschaligheid en precisie de maatstaaf worden is het iets om verheugd naar uit te kijken. Het resultaat is verbluffend en wordt gepresenteerd als Boutique. Met aandacht voor detail worden de Merlot en Malbec opgevoed gedurende 10 maanden op het beste Franse eikenhout. Accenten van zwart fruit, kruiden en donkere chocolade worden harmonisch ondersteund door opgewreven en mooie rijpe tannine. De indrukwekkende lange afdronk zal zelfs de veeleisende wijnkenner niet onverschillig laten! Domaine Boyar is het eerste particuliere wijnhuis ontstaan na de val van het communistische regime in Bulgarije in 1989. Het is officieel opgericht in Sofia (en Londen tegelijkertijd). Tegenwoordig is het, het meest succesvolle wijnhuis in Bulgarije en zet het de Bulgaarse wijn internationaal op de kaart. Alle druiven worden meerdere malen met de hand geselecteerd voordat ze verwerkt worden tot de uiteindelijke wijnen die men in de winkel koopt. Boyar kenmerkt zich door natuurzuivere wijnen te ontwikkelen. Domaine Boyar staat ook bekend als ‘Sinite Skali’ welke het grootste wijnhuis is in deze regio en de wijn Boutique ‘Korten’. Sinite Skali is gesitueerd bij de Blue Rocks het heuvelgebied voor Stara Planina Mountain. Door deze Berg heeft het ook zijn naam gekregen. De Stara Planina berg ligt in de Thracia Vallei die bekend staat om de productie van rode kwaliteitswijnen. Sinite Skali is een van de meest moderne wijnhuizen in oost en centraal Europa. Open de fles direct bij binnenkomst en karafeer
Vak 43 prijs: €16,50 ( Storms Heythuysen) Pre-dessert: Crème Brûllee van Époisses
Vak 44 prijs: €17,75 ( Storms Heythuysen)
Nagerecht: Bananenijs met cappuccino en amandel crumble Idem

Sinols, Garnatxa Wanneer men beschikt over engelengeduld ontstaan er hemelse wijnen… Met dit engelengeduld is deze Sinols Garnatxa gemaakt. De laat geoogste Grenache Gris (afkomstig van vijftig jaar oude stokken) wordt opgevoed door middel van het Solera systeem. De Sinols van Empordalia bestaat daarom uit meerdere oogstjaren en krijgt na het bottelen een mooi gebalanceerd en licht gerijpt karakter mee. Tijdens het proeven worden de eerste indrukken van het aroma meteen gevangen: caramel, Turks fruit, vijgen, krenten en geroosterde amandelen. De schitterende balans tussen frisheid en zoet geeft deze wijn vele schenkmogelijkheden. Slecht 5000 flessen worden per jaar vrijgegeven van deze edelzoete wijn.