wijnpraatje oktober 2020

Amuse Geitenkaasmousse met paprikagelei en bladerdeegstendel
Jordan Chameleon Sauvignon Blanc/Chardonnay 2018 Stellenbosch Zuid Afrika. Kathy en Gary Jordan namen, na beiden twee jaar in het buitenland gewerkt te hebben, het door de ouders van Gary in 1982 aangekochte domein in 1992 over. Gelukkig was Gary in de jaren 80 al betrokken bij de aanplant. Gary is geoloog en gebruikte zijn kennis om het terroir te analyseren en zorgde er zo voor dat ieder druivenras op de juiste plek werd aangeplant. De wijnen uit de Chameleon range worden geproduceerd door Jordan, als sinds 1993. Met de opbrengst van deze wijnen worden op dit moment 4 onderzoeksprojecten gefinancierd die hun onderzoek richten op de Kaapse Dwerg Kameleon (Kaapse Dwerg Verkleurmannetjie in het Afrikaans). Het leefgebied van deze kleine kameleonsoort wordt bedreigd door urbanisatie en intensive landbouw, waardoor steeds meer van de natuurlijke leefomgeving van het beestje (fynbos) verdwijnt. Door meer inzicht te krijgen in het leefpatroon van deze (moeilijk te vinden) diertjes, hoopt men ze te kunnen behoeden voor uitsterven. De wijnen die voor deze range worden gebruikt, hebben uiteraard de kwaliteit die men kan verwachten van Gary en Cathy Jordan, maar zijn vooral gemaakt voor de momenten die vragen om wijn voor feestelijke en ontspannen momenten; oftewel perfect voor een braai met vrienden! Deze heldere, bleek gele wijn is gemiddeld expressief in de neus en heeft duidelijk tonen van Sauvignon: lime, grapefruit en vers gemaaid gras. In de smaak komen de karakters van Chardonnay en Chenin meer naar voren, waardoor de wijn een soepele aanzet combineert met een breed mondgevoel.
Vak nr.41 prijs: € 16,50 ( Wijnuis Blerick)
Voorgerecht: Bonbon van gerookte zalm, gevuld met Hollandse garnalen en een cocktailsausje
idem
Soep: Rode bietensoep met een room van cashews

Tussengerecht: Kabeljauw met gandaham, gestoofede venkel en venkelsaus
Nonius Feteasca Regala/Chardonnay 2018 Viil Timisulu, Roemenië. Cramele Recas is de meest succesvolle winery van Roemenië en heeft in de begin van de 21e eeuw veel wijngaarden compleet herplant met inheemse en internationale druivenrassen. De winery staat onder de leiding van twee ervaren wijnmakers de uit Australië afkomstige Hartley Smithers en de Spaanse Nora Iriate. Samen zorgen ze ervoor dat de wijnen opvallen en wereldwijd geroemd worden om hun uitstekende prijs kwaliteit verhouding. Volle, rijke aanzet ondersteund met zorgvuldig houtgebruik en wederom rijp tropisch fruit zoals ananas. Directe expressie van rijp fruit aroma’s in de neus, mango, papaya.
Vak nr.42 prijs: € 13,50 ( Wijnuis Blerick)
Hoofdgerecht: Zachte rundersucade in Madeirasaus met pastinaakpuree en gebakken little gem
Terre Métissée Vin de France jaargang 2018 Frankrijk. Terre Métissée is een unieke wijn van een uniek blend zeven druiven zijn er gebruikt. De druiven zijn Malbec, Braucol, Négrette, Grenache, Carignan, Mourvèdre, Syrah. Een uniek samenwerkingsverband tussen vier caves in het zuidwesten van Frankrijk: Rabastens (Gaillac), Técou (Gaillac), Côtes d’Olt (Cahors) en Fronton. Zij hebben de handen in één geslagen om als vier musketiers de uitdagingen van deze tijd aan te gaan. Gebruikmakend van vaak unieke omstandigheden en met respect voor tradities uit de streek. Deze rode Fransman is diepdonker rood van kleur en heeft een stevige structuur. De geur is intens, aromatisch en gevuld met Kirsch kersen, bramen en zwarte bessen. De wijn heeft een wat dikker en fluwelig mondgevoel. Stevige rode wijn met intens en aromatisch fruit en een fluwelige structuur.
Vak nr.43 prijs: € 16,75 ( Wijnuis Blerick)
1e Nagerecht: Gemarineerde vijgen met kaneelijs, sabayon en sinaasappelkletskop
Floralis, Moscatel Oro, Torres Er zijn drie hoofd-muscatsoorten: de muscat à petit grains (muscat d’Alsace) waar de heerlijke Elzasser wijnen van gemaakt worden, de muscat d’Alexandrie komt voor in Zuid Afrika maar is matig van kwaliteit en de muscat Ottonel waar veel mooie dessertwijnen van gemaakt worden, zoals ook deze. De Italianen spreken van Moscato, de Spanjaarden van Moscatel (letterlijk: geuren van muskus). Deze muscat geurt naar versgeplukte zoete druiven, rozen, geraniums, citroenmelisse en smaakt droog en fris met een nadrukkelijk muskaataroma met een zachtzoete afdronk. Het huis Torres uit de Penedès staat borg voor kwaliteit.
Vaknr. 44 € 17.75 (Gall & Gall Yvonne)
2e Nagerecht: Mini Irishcoffee met slagroomtruffel