wijnpraatje september 2021

Amuse: Gepaneerde makreelmousse met paprikapuree en witlofsalade
Franz Hahn, Weissburgunder, trocken, Duitsland. De Weissburgunder druif, die kennen we ook wel als Pinot Blanc van net over de grens in Frankrijk. De Franz Hahn Weisburgunder komt uit de Duitse regio Pfalz. Vaak wordt de weisburgunder weggezet als een beetje suf en saai, een allemansvriend… Oei, maar dan kennen we Herr Martin Hochdörffer, eigenaar van Weingut Franz Hahn nog niet. Sinds meerdere jaren is Weingut Franz Hahn in zijn handen en worden onder zijn bezielende leiding geweldige wijnen gemaakt. Kwaliteit staat voorop en niet zelden worden oude tradities verlaten. Hij is een wervelwind mogen we wel zeggen… Nieuw, Beleving, Passie en alles op de schop, no mercy-type! En dat proef je! Zijn Franz Hahn Weissburgunder Trocken is een prachtig voorbeeld. Dit is geen saaie Duitse middenklasser! Appels, limoenen, grapefruit en sinaasappel worden perfect gecombineerd met de frisse zuurgraad en mooi droge afdronk. Hier geen laf zoetje dus wat we soms bij een Duitser aantreffen.Vak 41 prijs: € 18,00 ( Wijnhuis Blerick)
Voorgerecht: Steaktartaar met kruidenmayonaise en peterselie-olie
idem
Soep: Pompoensoep
Tussengerecht: Kabeljauwhaas met paddenstoelrisotto, prei, gepofte tomaat en groene preisaus

Bacaréto, Pontemagno, Cupramontano, Verdicchio dei Castelli di Jesi. Bachero heet nu Bacaréto Verdicchio dei Castelli di Jesi. Al decennia lang staat Piersanti voor topkwaliteit Verdicchio wijnen. waarom de naamsverandering? Voor een wijn met de populaire DOC Verdicchio dei Castelli di Jesi- classificatie moeten de druiven uit het eigen gebied komen. Een vaak gehoorde klacht in de Marche was dat veel Verdicchio- producenten zich niet aan de regels hielden en ook andere druiven van buiten de streek en zelfs van buiten Marche gebruikten. Om aan alle regels te voldoen moest ook de naam Bachero helaas ook veranderen. Deze naam is plaats gerelateerd en mag volgens de nieuwe aangescherpte regelgeving niet meer gebruikt
worden. Aan de wijn zelf is niks veranderd! De Pontemagno Bacheto krijgt een 9+ van De Grote Hamersma 2021! “ De wijnmaker hangt een rijpe stijl aan ofschoon deze in dit jaar wat frisser is geworden. appelbeignet, mandarijnessence, de banaan wat minder rijp. Turks fruit, zweempje groene kruiderij dit keer en milde zuren. Op Casa del Vino is de Bacaréto Verdicchio dei Castelli di Jesi classico Superiore D.O.C. van Vini Pontemagno één van de populairste witte wijnen. Deze classico superiore heeft veel intensiteit en kracht in de smaak. Door de houtrijping heeft deze Bachero Verdicchio een volle smaak, maar ook veel elegantie en frisheid. De druiven worden laat geoogst en zachte geperst. De gisting op eigen gistcellen is langzaam en bij lage temperatuur. Het heeft tot resultaat dat de appelzuren uit een druif zich omzetten in melkzuren. Dit geeft de wijn een vettig karakter met power, rondeur en een eigen en uniek karakter. Vol rijp fruit in combinatie met frisse zuren, prachtig in balans. De korte houtrijping geeft extra intensiteit in de smaak en structuur aan de wijn.
Vak 42 prijs: € 17,50 ( Wijnhuis Blerick)
Hoofdgerecht: Lamsbout met roseval aardappelen en garnituur van geblakerde groenten en koolraap

Cruze Alta, Cabernet Sauvignon Reserve 2019, Argentinië. De druiven zijn afkomstig van de Tupungato Vallei, waar het klimaat krachtige fruitsmaken voortbrengt en stevige tannines.Medium body, aroma’s van mint
en bessen, een beetje rokerig. Door de houtrijping een karakter van vanille en eikenhout.Het fruitige karakter is goed geïntegreerd met eikenhout waardoor je een zachte tannine ervaart. 100% Cabernet Sauvignon rijke aroma’s van Cassis en rood fruit maar ook koffie en hout. 10 maanden op frans hout gerijpt. Wijn is perfect in balans.Deze Cruz Alta wijn is met zorg gemaakt door Rutini Wines. Sinds de oprichting van het Argentijnse wijnhuis wordt Rutini WInes herkend om de buitengewone kwaliteit en het karakter van de wijnen.Rutini Winery, een van de oudste wijnmakerijen in Argentinië, werd in 1885 opgericht door de Italiaanse immigrant Don Felipe Rutini en is de oprichter van Uco Valley, de huidige kernproducent van Argentinië. De belangrijkste wijnmaker Mariano Di Paula werd in 2015 geselecteerd door Decanter. Een van de grootste wijnmakers ter wereld.

Vak 43 prijs: € 18,50 ( Wijnhuis Blerick)
Pré-dessert: Mousse van schimmelkaas met geconfijte sinaasappelschil en Grand Marniersiroop
Floralis, Moscatel Oro, Torres Er zijn drie hoofd-muscatsoorten: de muscat à petit grains (muscat d’Alsace) waar de
heerlijke Elzasser wijnen van gemaakt worden, de muscat d’Alexandrie komt voor in Zuid Afrika maar is matig van kwaliteit en de muscat Ottonel waar veel mooie dessertwijnen van gemaakt worden, zoals ook deze.
Vak 48 prijs: € 17,75 (Gall & Gall Yvonne)
Nagerecht: Geroosterde druiven met een sabayon van Merlot, crumble van pecannoten en basilicum

Domaine de Montlong, Montbazillac, Frankrijk. Monbazillac heeft een reputatie hoog te houden op het gebied van edelzoete wijnen. De goede wijnen uit dit gebied zijn in zekere zin te vergelijken met de Sauternes van Bordeaux. Het gebied ligt in het zuiden van de Bergerac, aan de rivier de Dordogne. Net als in de Sauternes is het klimaat hier ideaal voor de zogeheten’pourriture noble’. 70% van de wijn bestaat uit Semillon aangevuld met 20% Muscadelle en 10% Sauvignon Blanc. Prachtige en rijke edelzoete wijn nog voor een zeer redelijke prijs.Intense aroma’s van acacia, perzik, abrikoos, exotisch fruit en gegrilde noten.
Vak 44 prijs: € 11,50 ( Wijnhuis Blerick)