Wijnwetenswaardig bij het CCNL menu van april 2024 door Fred Plöenes

Amuse: Ganzenlever op die manieren
Niersteiner Patersberg Gewurztraminer Wat een meesterwerk!! Imponerend en haast oneindig genuanceerd van geur en smaak. Tonen van (pioen)roos, verse gember, kardemon, gedroogde sinaasappel en natuurlijk ook de onmiskenbare lychee betoveren je bij elke slok. Een klasse wijn die eenvoudig overeind blijft staan naast de Grand Cru’s uit de Alsace. Fijn zoet in de aanzet, maar gelukkig weet Wehrheim het zoet en de robuustheid van de gewurztraminer te temmen. Humorvol werd hij omschreven als een gewurztraminer met de ‘zachte rondeur van een mooie vrouw’!
Vaknr. 41 prijs: € 16,00 (Storms Heythuysen)
Voorgerecht: Gebakken oesterzwam
Yalumba Y series Viognier Deze 100% Viognier wijn is een feest in je glas. Aromatische wijn met grapefruit, citroengras en bloemige kamperfoelie met jasmijn. Rijk, zijdezacht met een verfijnde frisheid. Wat een charmeur! The Y-Series zijn een aantal wijnen die gemaakt zijn om de persoonlijke en kleurvolle 150-jarige geschiedenis van de Hill Smith familie van Yalumba weer te geven. Deze familie is de oudste familie met wijneigendom uit Australië.De wijnen worden modern gemaakt met het grootste respect voor de natuur. Ze verliezen nooit de traditionele sterktes uit het oog. De Y-serie is een verzameling van iconische klassiekers van bekende druivenrassen. Elke wijn is authentiek gemaakt met fruit uit de meest bekende wijnregio’s van Zuid-Australië. Bij het plukken van de Viognier druiven wordt gekeken naar het smaakspectrum dat ze geven, van levendige bloemenaroma’s zoals oranjebloesem tot vers tropisch fruit. Op deze manier zorgt het wijnhuis ervoor dat de wijn qua textuur en complexiteit mooi in evenwicht is
Vaknr. 42 prijs: € 18,50(Van Gelderen wijn)
Soep: Artisjoksoep met waterkersolie en kaaskoekje

Tussengerecht : Spicy zeewolf met rendangsaus, zoetzure komkommer en geroosterde uitjes
idem
Hoofdgerechtt Reebokfilet met vijgensaus, pommes Dauphine en spinazie
Côtes du Rhone Artésis Rouge Deze wijn heeft een kersenrode kleur met prachtige paarse tinten. Een frisse wijn met een expressieve neus, waaronder kruiden en voldoende fruit zoals pruimen, kersen en bramen. Zijdeachtig en vol. Artésis Côtes du Rhône heeft de kwaliteit die we van Ogier mogen verwachten. De jaargang 2021 is de eerste jaargang die officieel biologisch gecertificeerd is.De geschiedenis van Ogier begint al in 1859, maar pas vanaf 1948 legt men zich toe op de wijnbouw. De prachtige gebouwen van het wijnhuis zijn in Romeinse stijl. De kelders in Châteauneuf-du-Pape, waarin men de wijn produceert en laat rijpen, dateren uit de 20ste eeuw. Het zijn ongetwijfeld de oudste kelders in de zuidelijke Rhône vallei. In 2006 heeft Ogier zich helemaal toegelegd op duurzaamheid en wordt er op alle wijngaarden biologisch geteeld. De druiven worden handmatig geoogst en gedeeltelijk ontsteeld. Fermentatie geschied onder gecontroleerde temperatuur Daarna rijpt de wijn 8 maanden gedeeltelijk op beton en in houten foeders De wijngaarden liggen in de zuidelijke Rhônevallei in de Vaucluse en de Gard. De druiven zijn geselecteerd van wijngaarden gelegen op de Villafrancien terrassen van St Marcel d’Ardèche, op de heuvels van Avignon en Roquemaure. De grond bevat zand van de Aiguesvallei en gelaagde stenen op hellingen van Plan de Dieu. Voor het creëren en rijpen van de wijnen van Ogier zijn geduld, kennis, observatie en intuïtie essentiële eigenschappen. Het team van Ogier heeft dit doel al zo’n 150 jaar voor ogen. De gepassioneerde zoektocht naar het maken van prachtige wijnen uit de Rhône vallei is ontstaan in de prestigieuze wijngaarden van Chateauneuf-du-Pape. Ogier heeft de grootste appellaties uit de Rhône vallei in hun oude kelders. De jaargang 2021 is biologisch gecertificeerd
Vaknr. 43 prijs: € 19,00(Van Gelderen wijn)
Pré dessert: Wafel van zoete aardappel, peer en kaas
idem
Nagerecht Ristbrij, kervelsorbet, pruimen, rode biet en dropsaus
Gonzaliz Bias Nectar, Pedro Ximenez Deze zoete wijn gemaakt van pedro ximenez-druiven ziet eruit als motorolie, maar smaakt geweldig. De Nectar van González Byass, licht gekoeld. Op rijke, zoniet weelderige wijze smaakt deze Sherry namelijk óók naar chocolade, met nog wat koffie, rozijnen, dadels en karamel toe. Het is een wijn – donkerbruin, met 15 procent alcohol wat ‘m een stuk lichter maakte dan bijvoorbeeld Port – die zijn naam Nectar eer aandoet. Waarvan hij gemaakt wordt? Van zongedroogde druiven. En hij onderging via een ingewikkeld mengsysteem een jarenlange vatrijping
Vaknr. 44 prijs: € 12,50(Gall en Gall Yvonne, Venlo)