Wijnpraatje december 2018

Amuse: Pannacotta van groene asperges en een gelei van kreeft
Garganega Garda. Uiterst sympathiek glas wijn. Sinds de introductie enkele jaren terug een echt succesnummer door de goede combinatie tussen elegantie en smaakdynamiek. De autochtone garganegadruif gaat doorgaans roemloos ten onder in anonieme Soave-blends. Terecht dat wijnhuizen de kwaliteiten van deze druif steeds vaker inzien en de wijn als mono-cépage op de markt brengen. Geweldig als sympathieke huiswijn: haast onbeperkt inzetbaar. Verkwikkend en dorstlessend. De wijngaarden liggen ten zuiden van het Gardameer in Italië. De stokken zijn 16-21 jaar oud. Oogst op traditionele wijze. Na een volledige alcoholische gisting zorgt men voor een gedeeltelijke appelmelkzurengisting, waardoor er nog wat aangename restsuiker is. Lagering gedurende 3 maanden met een extra rustperiode op de fles van een maand. Bleekgele kleur. In de neus tonen van peer en lentebloesem. Mineraalrijk met vooral frisse tonen.
Vaknr. 41 prijs: € 13,50 (Wientapperie)
Voorgerecht: Mosselen op prree van Parmezaan
idem
Tussengerecht: Heilbot op een wortelsaus
Alain Jaume Réserve Grande Veneur Blanc 2016. Van vader op zoon sinds 1826. De familie maakt zeer gerenommeerde wijnen in Châteauneuf-du-Pape en in de direct aangelegen appellations. Zowel vader en zonen zijn zeer gepassioneerd over hun werk. Vanuit hun filosofie dat ‘grote wijn alleen tot stand komt uit druiven die de krachten van de aarde uitspreken’, moet elke wijn optimaal hun specifieke terroir vertolken. Het wijngoed van de familie is verspreid over prachtige appellations van Châteauneuf-du-Pape, Lirac, Côtes du Rhône “Les Champauvins” tot Côtes du Rhône Villages.
Sébastien en Christophe nemen langzamerhand de leiding op het Domaine van hun vader over. Vanuit hun eigen disciplines met de eeuwenoude familie know-how, verdelen zij hun werkzaamheden. Indrukwekkende plateaus vol met afgeronde keien die ’s nachts hun warmte blijven afgeven aan de ranken. Een smal weggetje vormt de grens tussen aan de ene kant Appellation Châteauneuf-du-Pape en aan de andere kant Côtes du Rhône Villages Onze wijn is een verleidelijke blend van Roussane, Viognier en Clairette. Lichtgele, heldere kleur met mooie reflectie. Aangenaam bouquet met aroma’s van abrikoosjes, witte bloemen en lichtjes exotisch. Vervolgens vet en vol in de smaak, opnieuw gevolgd door abrikozen, perziken, een hint van amandel en een paar druppels honing. Opwekkende fraîcheur in de finale. Heerlijk als aperitief en om door te schenken bij diverse visgerechten, niet te pittige gerechten uit de Aziatische keuken en kip- en kalfsvlees gerechten.
Vaknr. 42 prijs: € 16,75 (Droëvetröske)
soep: Aziatische soep

Hoofdgerecht: Ossenhaas met een puree van knolselderie
Alain Jaume Vacqueras Grande Garrigue Rouge. Vacqueras ( Vaqueiras in Occitaans) is een gemeente in het
Franse departement Vaucluse (regio Provence-Alpes-Côte d’Azur) en telt 1019 inwoners (2005). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Carpentras. Vacqueyras staat bekend om zijn wijn. De wijn uit Vacqueyras heeft sinds 1990 zijn
eigen Appellation d’Origine Côntrolée. Het betreft hier hoofdzakelijk (95%) om rode wijn, gemaakt van de
druivensoorten grenache, pinot noir, syrah, mourvèdre en cinsaut. Een klassieke Vacqueyras met aroma’s van zwarte kersen, pruimen, de typische garrigue en wat drop. De satijnzachte smaak is goed in balans met de rijpe tannines. Een lange afdronk met een kruidige ondertoon. Grand Veneur behoort met haar Châteauneuf-du-Papes tot de top van het gebied. Naast Châteauneuf-du-Pape worden er ook wijnen uit Lirac, Côtes du Rhônes Villages en Côtes du Rhône gemaakt. De wijnen met het label Grand Veneur komen allemaal van wijngaarden uit eigen beheer.
Vaknr. 43 prijs: € 21,75 (Droëvetröske)
Pre-dessert: Appelroosje met een crème van honing
Floralis, Moscatel Oro, Torres Er zijn drie hoofd-muscatsoorten: de muscat à petit grains (muscat d’Alsace) waar de heerlijke Elzasser wijnen van gemaakt worden, de muscat d’Alexandrie komt voor in Zuid Afrika maar is matig van kwaliteit en de muscat Ottonel waar veel mooie dessertwijnen van gemaakt worden, zoals ook deze. De Italianen spreken van Moscato, de Spanjaarden van Moscatel (letterlijk: geuren van muskus). Deze muscat geurt naar versgeplukte zoete druiven, rozen, geraniums, citroenmelisse en smaakt droog en fris met een nadrukkelijk muskaataroma met een zachtzoete afdronk. Het huis Torres uit de Penedès staat borg voor kwaliteit.
Vaknr. 45 € 17.75 (Gall & Gall Yvonne)
Nagerecht: Variatie van peer, chocolade en amandelcrème
Les Clos de Paulilles Banyuls Rimage Deze versterkte Franse wijn afkomstig uit de Roussillon is een rode dessertwijn en dankt zijn naam aan het schilderachtige vissersstadje Banyuls sur Mer. Je herkent fruit en rozijnen en hout. Een ideale combinatie met chocolade. De smaak zweeft tussen port en Madeira en heeft een aantrekkelijke, oranjebruine, heldere kleur gekregen.
Vaknr. 45 prijs: € 18,25 ( Gall & Gall Yvonne)