Wijnpraatje januari 2019

Amuse: Balkenbrij met peer
Hilltop Selection Chardonnay/ Pinot Gris. Familietraditie is belangrijk in de wijngaardteelt van de familie Mészáros in Hongarije. Eeuwenlang zijn de wijnbereiding en de wijngaard van de familie overgegaan van vader op zoon. 80 hectare wijngaarden, met een brede selectie van variëteiten, met meer dan 10 soorten druiven de gebottelde wijn, 3-4 jaar op fust gelagerd en afgezet op de binnenlandse en buitenlandse markt. Een droge, levendige en krachtige wijn. De smaak is fruitig en heeft de aroma’s in zich van de pinot gris, en tegelijk de authenticiteit van de chardonnay.
Vaknr. 41 Prijs: € 12,75 (Storms Heythuysen)

Voorgerecht: Taartje met heulbot en scampi
idem

Soep: Crémeuse van boerenkool met tongschar

Tussengerecht: Kalfszwezerik met truffel
Catena Chardonnay Tupungato 2017 Al meer dan vier generaties, heeft de Catenafamilie wijngaarden in de uitlopers van het Andesgebergte in Mendoza, Argentinië. Laura Catena, achterkleindochter van de oprichter wijnmakerij Nicola Catena, heeft een rijk gestructureerde Chardonnay gemaakt, met tonen van noten, rijp tropische fruit-aroma’s, een sterk mineraal karakter en een uitstekende zuurgraad. Deze Chardonnay is afkomstig van de wijngaarden van de familie in Lujan de Cuyo en Tupungato. Uit het huwelijk van deze historische percelen ontstaat een wijn met een uniek karakter, waarbij de natuurlijke balans, en de concentratie duidelijke rasecht zijn. De Chardonnay 2010 combineert het beste van de hooggelegen wijngaarden. Deze chardonnay heeft een geel-groenachtige kleur met aroma’s van rijpe peren, citrus, vanille en minerale tonen. Het een fijne, frisse wijn met lekkere zuren en een kruidige afdronk.
Vaknr. 10 € 16.75 (Gall & Gall)

Hoofdgerechtt: Ribstuk van speenvarken met honingsaus en groenten
Reserve Grand Veneur, Côtes du Rhône. De familie Jaume is beroemd in de Rhône-streek en haalt de ene na de andere medaille en score binnen. Het is een familie die al sinds 1826 eigen wijnen maakt. Lange tijd hadden ze maar 9 hectare wijngaarden in bezit, maar inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een domein van 75 hectare. Zo produceren ze wijnen onder de naam Domaine Grand Veneur, Clos Sixte en Alain Jaume. Vanuit hun filosofie dat ‘grote wijn alleen tot stand komt uit druiven die de krachten van de bodem vertolken’, moet elke wijn optimaal zijn specifieke terroir weergeven. De huidige generatie, Sébastien en Christophe, drijft een domein met zeer oude wijngaarden en een zeer moderne kelder. Sappige, karakteristieke Rhône met een super prijs-kwaliteitverhouding. Gemaakt van Grenache, Syrah, Cinsault en Mourvèdre. Dijk van een wijn waarbij de jonge paarsrode kleur een voorschot geeft op het rijke aroma van vers en kruidig zwart fruit evenals framboos. Opgevoed in roestvrijstalen tanks en qua smaak gedragen door zalvend, verleidelijk zwart fruit. De smaak wordt perfect afgerond met een kruidige finale die tonen heeft van drop en peper.
Vaknr. 43 Prijs: € 16,75 (Droëvetröske)

Pré-dessert: Italiaanse kaasjes
Vin Santo del Chianti Een diep gouden kleur glinstert in het glas. Na één keer walsen toont deze weelderige Vin Santo een goede viscositeit en nodigt door zijn intense aroma’s van karamel en honing uit tot een eerste slok. Het is een rijkelijk zoete, volle dessertwijn met structuur door een harmonieus, ingetogen zuurtje. De complexiteit en de lange afdronk zorgen voor geweldig drinkgenot.Gemaakt van de Nebbiolodruif past uitstekend bij kazen.
Vaknr. 44 Prijs: € 19,75 (Lidl webshop)

Nagerecht: Sinaasappel bavarois
Carpe Diem Malaga Op de kleigronden ten noorden van Malaga groeien de wijnstokken van de witte druivensoort muscat, die wordt gebruikt voor zoete wijnen zoals deze. De druiven worden traditioneel gedroogd na de oogst, geperst en gefermenteerd. Zodra de gewenste suikerconcentratie wordt bereikt wordt de gisting gestopt door toevoeging van alcohol. Dit proces, “mutage”, wordt gebruikt om een verhoogd alcoholpercentage te bereiken en is een specialiteit van de herkomstplaats Malaga. Subtiel strogeel, bijna ondoorzichtig toont deze wijn zich in het glas. Aantrekkelijke aroma’s van perzik, rozenblaadjes en gras verleiden je deze wijn te drinken. Niet te zwaar, maar met een fijn karakter en een goed geïntegreerde zuurgraad, toont deze zoete wijn zich aangenaam fris in de mond. De wijn heeft een lange, fluweelzachte en intense afdronk. Ideaal als bekroning op een heerlijk dessert.
Vaknr. 40 Prijs: € 14,50 (Lidl webshop)