Wijnwetenswaardig bij het CCNL menu van juli 2024 door Fred Plöenes

Amuse: Witvis in een glaasje
Ionis Gratia Plena: De familie Palmisano bewerkt hun prachtige wijngaarden op de heuvels in Puglia zonder chemicaliën en alleen met natuurlijke gisten. Ze lijken echt een magisch tintje te hebben. Zowel hun rode Primitivo als hun Witte Gratia Plena behoren tot hun best verkochte wijnen. Een mooie volle wijn waarvan de twee druivensoorten een laag zuurgehalte hebben 50 % chardonnay en 50% malvasia. Strogeel van kleur, aromatisch fruit en toch een lekkere frisheid.
Vaknr. 41 prijs: € 18,75
Voorgerecht:Zalmbonbon met Rivierkreeft
Huteau Boulanger Muscadet Sèvre et Maine Muscadet Sèvre & Maine heeft het imago van simpele en goedkope wijn die snel gedronken moet worden, maar dat is helemaal niet terecht. In de handen van bekwame wijnmakers worden er zeer complexe wijnen van gemaakt die ook nog eens fantastisch kunnen blijven liggen. Zeker als de druiven van een mooi perceel komen, zoals dit fraaie exemplaar van de broers Perraud. Druivensoort: Melon de Bourgogne is een van de meest ongewone Franse druivensoorten Toch wordt deze al eeuwenlang verbouwd in de Loire-vallei. Het thuisland van de druif is Bourgondië, waar hij nog in mindere mate wordt verbouwd. Uit DNA-analyse van de Melon de Bourgogne blijkt dat het een kruising is tussen Pinot blanc en Gouais blanc. Hij heeft een hoge zuurgraad, maar worstelt tot op heden nog om een goede smaakconcentratie te bereikenvan 60 jaar oude wijnstokken Deze druivensoort wordt ook sinds 2007 in de Amerikaanse staat Oregon geteeld. Licht van kleur.
Vaknr. 42 prijs: € 18,50
Soep:: Komkommersoep met gerookte kip en munt

Tussengerecht Scholrolletje met garnalen:
Wilhelm Laubenstein Chardonnay De familie Laubenstein beheert hun wijnmakerij al bijna 200 jaar en nu met de 5e en 6e generatie. “De kwaliteit en identiteit van een wijn komt van de wijngaard en wordt doorgevoerd een zachte, gevoelige verdere verwerking in de kelder verfijnd ”, aldus het credo van het wijnhuis. Met de traditionele ervaring van vader Hans-Wilhelm en de moderne knowhow van dochter Sandra, worden wijnen gecreëerd die zijn ondertekend met een gedenkwaardige handtekening, gevormd door de natuur en zo individueel als hun producenten. Elk jaar is het doel om de kwaliteit van de wijnen te verbeteren – met zichtbaar succes. In 2014 ontvingen ze voor de derde keer op rij een van de felbegeerde staatsprijzen Verleidelijk glanzend met gouden weerspiegelingen verovert deze Chardonnay reeds in het glas de genieters. Een bouquet van ananas en maracuja blijft lang hangen en nodigt uit tot het nemen van een slok. In de mond wordt een aroma van tropische vruchten verspreid. Wijngoed Wilhelm Laubenstein bestaat inmiddels ruim 200 jaar. Sandra Laubenstein heeft in 2023 het bedrijf overgenomen van haar ouders. Het is en blijft daardoor een typisch familiebedrijf
Vaknr. 43 prijs: € 18,75
Sorbet Karnemelksorbet met advocaatsaus

Hoofdgerecht: Entrecote Holsteiner Frisia
Bodegas Ontañon rioja crianza 2019 .De familie Pérez Cuevas, oprichters van Bodegas Ontañón, zijn al meer dan 80 jaar verbonden met het land en met wijn. Toen al maakten ze wijn in hun kluizenaarswoning in de wijk Bodegas de Quel, volgens een traditie die meer dan 300 jaar teruggaat. Hun adoratie voor deze drank leidde ertoe dat ze hun “Cultus van de Wijn” wilden delen met de rest van de wereld en dus stichtten ze de eerste Tempel van de Wijn in Logroño. Ze creëerden niet alleen een wijnmakerij om hun wijn te maken en te laten rijpen, maar een speciale plek waar, verzorgd door de God van de Wijn en Mythologische Helden in de vorm van enorme sculpturen, schilderijen en glas-in-loodramen, de wijn van Ontañón Familia zijn maximale expressie bereikt Dieprode wijn met in de neus complexe aroma’s van framboos en chocolade. In de mond rijp rood fruit, met een toasty nasmaak Hij heeft een fruitige smaak met veel zwarte bessen en aardbei. Deze wijn heeft een 24 maanden eikenvatlagering achter de rug op Franse en Amerikaanse vaten. Nadien nog een rijping van 24 maanden op de fles. 90% tempranillo 10% garnacha
Vaknr. 44 prijs: € 19,50
Nagerecht ,Wentelteefje, appel,sugarsnaps. basilicumzaad, limoen-dragonsorbet
Empordalia Moscatel Sinoles.Sinoles is een natuurlijke zoete wijn, gemaakt van Muscat d’Alexandrie druiven. De Muscat d’Alexandrie is één van de beste muskaatsoorten die er zijn. De druiven worden laat geoogst waardoor het suikergehalte in de druiven erg hoog is. Men stopt de gisting bewust vroegtijdig, zodat de natuurlijke suikers overblijven. Zo ontstaat er een edelzoete dessertwijn met hinten van vlierbloesem, honing en citrusfruit die volledig in harmonie is met zoete dessertgerechten, maar ook uitstekend combineert met diverse kazen en gerechten met ganzen- of eendenleve
Vaknr. 39 prijs: € 19,50