Wijnwetenswaardig bij het CCNL menu van mei 2024 door Fred Plöenes

Amuse: Briochevan eendenlever met aspergechutney
Pinot gris, Greinet Schleret. In Mittelwihr wordt het Domaine Greiner Schleret al generaties lang van vader op zoon doorgegeven. Onze familie van onafhankelijke wijnmakers verbouwt wijnstokken op land dat zich uitstrekt over de dorpen Mittelwihr, Bennwihr, Beblenheim, Riquewihr en Zellenberg, waarbij ze optimaal gebruik maken van de vele verschillende grondsoorten in de regio. Door voor elke specifieke bodem de beste cépage te selecteren, kunnen we alle nuances van de zeven verschillende druivensoorten van de Elzas versterken. Kom in het hart van de Elzasser wijngaard het dorp Mittelwihr en zijn bekende Grand Cru Mandelberg ontdekken. De perfecte locatie van het wijndorp, tussen Kaysersberg en Ribeauvillé, aan de Wijnroute, geeft u de kans om de schatten van het lokale erfgoed te ontdekken. Kom en ervaar de AOC-Elzaswijnen (geregistreerde oorsprongsbenaming). Jacques en zijn moeder Sylviane heten u graag welkom op Domaine Greiner Schleret
Vaknr 41 prijs: € 18,50 (Gall &Gall Yvonne Venlo)
Voorgerecht: Espuma van groene asperges met ham en ei
idem
Soep: Aspergessoep met een ravioli van langoustine

Tussengerecht :Open lasagne zalmfilet, asperges, venkel en salmarisaus
Secateurs, Chenin blanc Chenin blanc, vroeger ook steen of droë steen genoemd in Zuid-Afrika, komt oorspronkelijk uit de Loire. De chenin blanc is een zeer interessante druif. De geur is heel speciaal, vaak omschreven als ‘appel, verse wol en honing’. In de smaak herken je altijd citrustonen. In deze Badenhorst Chenin Blanc zit ook de geur van meloen, peer en een beetje perzik. De smaak is zeer intens met veel citrus, appel en de kenmerkende zuren. Een eetwijn dus bij uitstek. Het wijnhuis is opgericht door de neven Adi en Hein Badenhorst. Ze kochten samen de Kalmoesfontein boerderij boven Kaapstad. Met oude stokken (meer dan 40 jaar oud!) die geconcentreerde druiven geven om mooie complexe wijnen van te maken. Niet voor niets hebben deze wijnen al vele prijzen in de wacht gesleept
Vaknr 6 prijs: € 15,00 (Gall &Gall Yvonne Venlo)
Sorbet: Asperge-basilicum sorbet

Hoofdgerecht: Parelhoenfilet met asperges en sinaasappelsaus
Romance Berne 2022 Méditeranéé IGP Grenache noir, Cinsault, Syrah, Merlot, bleke zalmroze kleur, Iniintensief in de neus met toetsen van citrus en rood fruit, verfrissend in de mond: onthult aroma’s van abrikoos en perzik. Een verleidelijke en aromatische wijn met een optimale balans. Even lekker als aperitief als bij tapas, salades en verse Provençaalse groenten. Hij wordt zeer koud geserveerd: optimale proeftemperatuur 10°C. Het behoud van de kleur en de delicate fruitaroma’s wordt mogelijk gemaakt door het gebruik van neutrale gassen, zoals stikstof, het bewaren van most en wijnen op gecontroleerde, koele temperaturen, en vooral het dagelijks roeren van wijnen op de droesem. van smaak in de mond. Alcoholgehalte: 12,5%/vol

Vaknr 42 prijs: € 18,00 (Gall &Gall Yvonne Venlo)
Voor de liefhebbers van Rood
Bourgrier Pinot Noir. Deze pinot noir komt echter op de markt als Vin de France. Je proeft rode bessen, zwarte kersen, bramen en specerijen. Hij is licht verteerbaar met zachte en elegante tannines. De familie Bougrier maakt al sinds 1885 wijnen in de Franse Loirestreek. Van het uiterste westen aan de Atlantische Oceaan tot aan het centrale gedeelte van de Loire. Dus van Muscadet Sèvre et Maine, waar de druivenstokken met hun wortels bijna in de Atlantische Oceaan staan aangeplant, tot aan de beroemde appellaties Sancerre en Pouilly-Fumé. Inmiddels is de vijfde generatie van dit onafhankelijke wijnhuis aan het roer. . Daarnaast maken ze een bescheiden aandeel rosé en rode wijn. De stijl van het wijnhuis en de streek kenmerken zich door elegantie, fruitigheid en frisheid.
Vaknr 43 prijs: € 15,50(Gall &Gall Yvonne Venlo)
Nagerecht: Tulp van gekarameliseerde asperges en mascarpone-ijs
Tour Belingard, Frankrijk – sémillon, sauvignon blanc, 2021 50 cl, 12,5%. Monbazillac is een gebied uit de buurt van Bergerac. De streek staat bekend om zijn zoete wijn gemaakt van druiven die zijn aangetast door de edele rotting. Je proeft sinaasappelmarmelade en honing.
Vaknr 44 prijs: € 17,50 (Gall &Gall Yvonne Venlo)