Menupraatje december 2025

Het menu van december is samengesteld door kookgroep ‘t Kaôkstel en is zeker geen klassiek Kerstdiner.
Geen stoof, geen wild, maar een redelijk licht menu, geïnspireerd door o.a. Ottolenghi.

De diverse gangen zeer goed voor te bereiden met het oog op eventuele partneravonden.
Beide amuses zijn geschikt om bij het aperitief te serveren en kunnen ook als fingerfood geserveerd te worden.

Amuse (2)
De brioche lijkt op het oog heel bewerkelijk door de garnering van heel veel champignonschijfjes. Als de champignons echter met een mandoline horizontaal gesliced worden en de schijfjes van 1 mm vervolgens weer op elkaar gestapeld worden heb je met één steekbeweging de garnering voor 1-2 amuses.
Amuse (2)
Voor de paddenstoelentartaar is het zeker nog een idee om de velletjes van de portobello’s van het hoofdgerecht mee te nemen.
Voorgerecht (2)
Het mozaïek van tonijn en kabeljauw leent zich bij uitstek om een dag tevoren te maken. Het gerecht wordt op kamertemperatuur of desgewenst lauwwarm geserveerd.
Soep (1)
De soep van gepofte knoflook is een echt winterse soep zonder te dominant in de knoflook te zijn.
Tussengerecht (2)
Voor de winterse kip met venkel en clementine is van belang dat alle componenten goed door elkaar gemengd worden en dat het vocht niet te sterk verdampt in de oven. Onze RVS-braadsleden zijn ideaal voor bereiding in de oven, gebruik één slede voor de totale massa van 10-15 couverts. Controleer uiteraard de garing van de kip en streef naar mooi korstje op kip, venkel en clementine.
Hoofdgerecht (4)
Het hoofdgerecht van ossenhaas is het meest bewerkelijk maar wijst zich vanzelf. Het vraagt absoluut extra handjes bij de opmaak en uitserveren.
Dessert (2)
Het nagerecht (2p) is niet heel ingewikkeld maar vereist wel alertheid met de gaspitten die al snel te hard gaan. Een vlamverdeler is absoluut aan te bevelen om ongewenst karamelliseren te voorkomen. Houd ook de oven voor de crumble goed in de gaten. Bijgaande link is uitleg hoe een cartouche te maken. https://youtu.be/jLRLiKMbVto?si=6tt1zqYXs4iFtBdr

De wijncommissie heeft ook deze keer passende wijnen bij de gerechten geselecteerd. Onze complimenten.
De mooie foto’s en recepturen van deze heerlijke gerechten staan vanaf 1 december op onze website www.cuisineculinaire.nl.

Pieter ten Wolde
Voorzitter receptuur-commissie