De Cuisine Culinaire Noord Limburg, afgekort CCNL is de eerste vereniging voor hobbykoks in Nederland. Enkele liefhebbers van lekker eten en gezellig tafelen besloten in 1972 om een kookgroep op te richten die maandelijks ging koken.
De keuken van de toenmalige huishoudschool in Venlo werd afgehuurd en daar vonden deze kookavonden plaats. De hobbykoks stelden zelf het menu samen, kochten zelf alle ingrediënten en bijbehorende wijnen in en onder het genot van een goed glas werd er gekookt en daarna heerlijk gedineerd.
Al snel volgde een tweede groep kookliefhebbers en een derde en een vierde. Toen werd het tijd om een eigen ruimte te zoeken. Die werd gevonden in Maasbree, waar een oude champignonkwekerij omgebouwd werd tot een volwaardig restaurant met een grote warme en koude keuken, een bar, wijnkelder, kruidentuin en museum.
In 1974 werd de verbouwing voltooid en daarna werden steeds meer groepen tot de vereniging toegelaten.
In 2016 is de keuken geheel gerenoveerd.
Leden
De vereniging telt 360 leden, verdeeld in kookgroepen die ’s avonds koken en lunchgroepen. Elke groep bestaat uit ongeveer 15 leden en zij worden begeleid door een chef.
De chef is vanzelfsprekend ook een hobbykok, maar wel eentje met wat meer ervaring. Hij heeft de leiding op deze avond en helpt en begeleidt daar waar nodig de zijn confrères. Ook deelt hij maandelijks de confrères in zodat iedereen steeds een ander gerecht maakt. De ene keer de amuse, de andere keer het voorgerecht en zo verder. Meestal wordt er met twee confrères één gerecht bereid. Een enkele keer ben je de sommelier. Dan ben je verantwoordelijk voor het serveren van de wijnen en andere dranken.
Elk gerecht heeft zijn eigen vaste plaats in de keuken. Daar worden alle ingrediënten klaargezet en daarbij hangt de receptuur en een foto hoe het gerecht opgemaakt moet worden.