Amuse: Pakketje van gerookte paling, rettich en wasabi
Gruner Veltliner Weingut Leth Weingut Leth, opgericht in 1960, heeft zich
ontwikkeld tot een van de toonaangevende wijnmakers in Niederösterreich,
gelegen in Fels op ongeveer 50 km ten oosten van Wenen. De 50 hectare
worden gerund door de familie Leth, direct op de terrassen van de Wagram
heuvels. De diepe lössgronden zijn uitstekend geschikt voor Grüner Veltliner, de
helft van de oppervlakte met wijnstokken zijn beplant met dit ras. De bodem
waar de druivenstokken groeien bestaat uit löss, deels uit zand en grind op
terrassen tussen de 200 en 350 meter hoogte. Het doel is duurzame wijnbouw.
Er worden alleen goeie druiven gebruikt om een heldere, lichte en jeugdige wijn
te creëren. Deze lekkere wijn is gemaakt van 100% Grüner Veltliner druiven. In
de neus een heerlijke frisse geur met citrusfruit. In de mond een frisse smaak
met een mooie balans tussen fruit en zuurgraad.Deze Grüner Veltliner van
Weingut Leth komt uit het hart van de Wagram, Wat deze wijn bijzonder maakt,
is zijn loepzuivere stijl: strak, kruidig en met een elegant bittertje in de afdronk.
Echt typisch Oostenrijks, maar met de precisie en frisheid waar Leth om bekendstaat. Heerlijk bij tonijntartaar en paling of Aziatische gerechten met wat pit. Een wijn die puur en eerlijk spreekt – zonder poespas, maar vol karakter.
Vak 41 prijs: € 18,00 (wijnhuis Panningen)
Voorgerecht: Tartaar van tonijn met shiso-olie, miso-mayonaise, rettich en krokante nori idem.
Soep: Cappuccino van bospaddenstoelen en een klein glaasje Madeira Tussengerecht : Heilbot met koude ganzenlever en miso-hollandaise
Vak 42 prijs: € 21,00 (wijnhuis Panningen)
Hoofdgerecht: Rendang met gemberbierijs en lichte sojasaus
Villata roero arneis, Vite Colte Terre da Vino is een coöperatie met bijna 4700 ha wijngaard in de hele Langhe, gesticht in 1980 en vandaag 2700 leden sterk, verenigd in 14 coöperatieven, goed voor 4719ha. . Afkomstig van de glooiende heuvels in het achterland van het pittoreske stadje Alba, op basis van de inheemse Arneis druif. Hij heet voluit: Roero Arneis. Beter bekend als de ‘witte Barolo’.. De wijngaarden van deze Arneis druiven zijn gelegen op de middelhoge heuvels in de omgeving van Monteu Roero, Vezza d’Ala en Mont’Alba. Intens, strogeel van kleur met groene reflecties. Het bouquet geeft hints van exotisch fruit, rijpe peer, appelbloesem en witte pruim. Vet en genereus in de mond met een parade van wit en geel fruit (vooral perzik en appel) die rijp maar ook voldoende fris onderbouwd zijn. Amandeltoets in de lange afdronk. Deze Roero Arneis van Villata – uit de heuvels van Piemonte – is een ode aan finesse. Arneis (druif) betekent ‘de lastige’ in het lokaal dialect, Perfect bij verfijnde visgerechten.
Pinot noir réserve single vineyard Paul Mas De geschiedenis van Domaine Paul Mas begint ruim een eeuw geleden, toen Auguste Mas 9 hectare wijngaard bewerkte in de Midi. In 1934 kocht zijn zoon Raymond Mas het Domaine de Montredon aan en in de jaren daarna werd het domein door diens zoons Paul en Maxime uitgebreid tot ruim 120 hectare.. Tegenwoordig wordt het Domaine bestuurd door de twee zoons van Paul: Jean Claude en Michel. Alle wijnen worden gemaakt door Michel Mas, in samenwerking met de Australische oenoloog Richard Osborne.. Deze heerlijke Pinot Noir heeft een elegante neus met aroma’s van kersen, aardbeien, rode bessen en kruiden. In de mond een ronde, fluweelzachte smaak met een klein zoetje en veel sappigheid Deze Pinot Noir van Paul Mas komt uit één geselecteerde wijngaard in de Languedoc en laat zien hoe elegant Zuid- Frankrijk kan zijn. In het glas verleidelijk robijnrood, met aroma’s van rijpe kersen, framboos en een hint van geroosterd hout. In de mond soepel, fluweelzacht en mooi in balans, met subtiele kruidigheid en zachte tannines. Een toegankelijke, maar karaktervolle Pinot – perfect bij gegrilde groente en een Oosters gerecht.
Vak 43 prijs: € 19,00 (wijnhuis Panningen) óf Vak 29 Alain Jaume Les Champauvins Prijs: € 22,50
Nagerecht Danablue crème, duindoornijs, pecancrumble en perencompote
Angerhof Beerenauslese white van Tschida. Hans Tschida is een autodidactische wijnmaker met een ongeëvenaarde passie voor edelzoete wijnen. Met een diepgeworteld geloof dat een wijnbedrijf minstens tien
jaar nodig heeft om optimaal te functioneren, bracht Hans in 1988 zijn eerste eigen wijnen op de markt. Zijn doorbraak kwam in 1993, toen de internationale pers onder de indruk was van zijn verfijnde Trockenbeerenauslese-wijnen Deze Beerenauslese van Angerhof Tschida is pure vloeibare luxe uit het Oostenrijkse Burgenland. Gemaakt van overrijpe, deels door edele rot aangetaste druiven, barst deze wijn van geconcentreerde smaken: abrikoos, honing, sinaasappelzeste en een vleugje kruidigheid. De intense zoetheid wordt prachtig in balans gehouden door levendige zuren, waardoor elke slok fris én weelderig blijft.
Vak 44 prijs: € 21,00 (wijnhuis Panningen)