Amuse: Olijf artisjok panchetta, sinaasappelolie chiabatta, crème parmezaan, olijf
Stift Klosterneuburg Wiener Gemischter Satz is een frisse, witte wijn uit Oostenrijk. Aroma’s van citrus, appel en florale tonen. Heerlijk bij salades, visgerechten en lichte pasta’s. Deze Gemischter Satz komt van de Nußberg, de bekendste wijngaard van Wenen, en combineert de kenmerken van de typisch Weense druivensoorten Grüner Veltliner, Welschriesling, Riesling, Pinot Blanc, Chardonnay, Gewürztraminer en Muskateller. De Gemischter Satz is een typisch Weense specialiteit. De druiven komen van één wijngaard, ze worden samen geoogst en geperst. Wenen is de enige hoofdstad ter wereld met een eigen wijnbouw. De Weingut Stift Klosterneuburg heeft locaties met een legendarische reputatie, zoals in de Kahlenbergerdorf of op de Wiener Nußberg 8-10°C De sinds 1114 bestaande wijnmakerij Klosterneuburg is de oudste wijnmakerij van Oostenrijk en heeft de geschiedenis van de Oostenrijkse wijnbouw bepaald. Met een wijngaardoppervlak van 108 hectare is het een van de grootste en meest gerenommeerde wijnhuizen van het land. In de lange geschiedenis van het klooster is de wijnbouw altijd van het grootste belang gebleven. De wijngaarden bevinden zich op geselecteerde locaties in Klosterneuburg, Wenen, Gumpoldskirchen en Tattendorf. Ecologische bodemzorg, nuttig beheer en organische bemesting zijn de onwrikbare principes bij de zorg voor alle wijngaarden van het klooster in de zin van een natuurvriendelijke aanpak
Vak 41 prijs : € 20.00
Voorgerecht: Pulled zalm, piccalilly, kriel, mosterddressing
idem
Soep: Pittige kokos kerrie soep met scampi
—
Tussengerecht : Steakvan Chinesekool, kruidenboter, kruidensalade
Gröhl, weisser burgunder. Weisser Burgunder is de Duitse benaming voor de druif die we veeleer kennen als Pinot Blanc, één van de aantrekkelijke variëteiten die in de Elzas furore maken. De druif zit volop in de lift in deze Rheinhessen regio: ze kan ook beter tegen warmte. Deze Gröhl Weisser Burgunder trocken, maakt indruk met zijn uitnodigende geur van appel en rijpe peer gecombineerd met frisse ananasaroma’s. De smaak is vol sappigheid, compact en verfrissend. Het wordt afgerond met een mooie romigheid en delicate groene kruiderij. Ondanks de vreemde Duitse naamkeuze, zit de druif toch volop in de lift in dat land: ze kan beter tegen warmte en vervangt op sommige plaatsen hoe langer hoe meer de riesling, de edele druif met wie ze heel wat kwaliteiten deelt. De wijnen die van pinot blanc gemaakt worden blinken uit in bijzonder fijne en frisse zuren, waardoor de wijn bijzonder geschikt is als maaltijdbegeleider, maar het ook uitstekend doet als aperitief of als verfrissend gezelschap op een zomers terras. Die zuurtjes zijn ook in deze wijn volop van de partij, maar vinden een mooi tegengewicht in een frisfruitige toets, met vooral peer en ander wit fruit. De mineraliteit van het terroir drukt ook zijn stempel op de wijn. Een lekkere wijn, die ook nog rustig enkele jaren bewaard kan worden
Vak 42 prijs : € 20.50
Sorbet Sorbet van blauwe pruimen en rode peper
—
Hoofdgerecht: Picanha steak met eetbare houtskool
Laubenstein Domina.Domina is een nieuw blauw druivenras voortgekomen uit het kruisen met de Blauer Portugieser en Spätburgunder (Pinot Noir). De landbouwkundige en druivenkweker Peter Morio ontwikkelde deze in 1927 op het Duitse “Institut für Rebenzüchtung Geilweilerhof”. In 1974 werd de druif officieel aan de soortenlijst toegevoegd. Het is daarmee een edele druif behorend tot de vitis vinifera.Belangrijk aan deze druif is de goede vorstbestendigheid. Het kan een hoog tanninegehalte en zuurgraad hebben. De wijn ervan is diep rood door de rijke kleurstof. Hierom wordt ze ook wel ingezet om bepaalde wijnen donkerder en sterker te maken.De druif wordt gebruikt in de Duitse wijnbouw. Met name in de wijnstreek Franken. De familie Laubenstein beheert hun wijnmakerij al bijna 200 jaar en nu met de 5e en 6e generatie. Filigraan Rieslings, volumineuze Pinot Noir, rijpe Pinot Noir, knapperige Sauvignon Blancs en Cabernet Sauvignons met een sterk karakter gedijen in de wijngaarden van Gensingen, in het hart van het “Rheinhessen Toscane”. “De kwaliteit en identiteit van een wijn komt van de wijngaard en wordt doorgevoerd een zachte, gevoelige verdere verwerking in de kelder verfijnd ”, aldus het credo van het wijnhuis. Met de traditionele ervaring van vader Hans-Wilhelm en de moderne knowhow van dochter Sandra, worden wijnen gecreëerd die zijn ondertekend met een gedenkwaardige handtekening, gevormd door de natuur en zo individueel als hun producenten. Elk jaar is het doel om de kwaliteit van de wijnen te verbeteren – met zichtbaar succes. In 2014 ontvingen ze voor de derde keer op rij een van de felbegeerde staatsprijzen. SERVEER GEKOELD
Vak 43 prijs : € 19.00
Nagerecht Watermeloen van de bbq, honing lavendelijs citroengranit;e
Bretz Ortega. Beerenauslese Deze heerlijke dessertwijn is dan ook een streling voor de tong. De neus doet denken aan een verse fruitsalade en de sappige smaak verleidt met exotisch fruit en een opwekkend zuurtje. De Ortega is een vorstresistent druivenras ontstaan uit een kruising tussen Müller-Thurgau en de Siegerrebe. De Siegerrebe is een aromatisch druivenras met als één van zijn grootouders de aromatische druif Gewürztraminer. De Müller-Thurgau vindt deels zijn oorsprong terug in de Riesling. Kortom voldoende edele druivenrassen als achtergrond om deze druif serieus te nemen
Vak 44 prijs : € 19.00