Ingrediënten
- 75 g wortel 1 stuks
- 40 g ui 1/2
- 75 g prei 1/2
- 75 g bleekselderie 1 stengel
- 75 g champignons 3-4 stuks
- 75 g Tomaat: 1 stuks
- 4 takjes platte peterselie
- 3 takjes bladselderie
- 10 g knoflook 2 teentjes
- 1 takje tijm
- 2 blaadjes laurier
- 5 st zwarte peperkorrels
- 1 blaadje foelie
- 1 tl zout
- 1,5 l water
Roodlofsoep
- 40 g ui 1/2
- 10 g knoflook 2 teentjes
- 50 g mager gerookt spek 2mm dik
- 250 g roodlof 1 stronk
- 50 g wit van prei 1/4
- 40 g roomboter
- 1,5 dl witte wijn
- peper en zout
- groentebouillonpoeder
afwerking
- 50 g cannellini bonen
- 50 g Parmezaanse kaas
Porties: personen
Instructies
Groentebouillon
- Maak alle groenten schoon en snijd klein; hoe kleiner hoe meer smaak. Doe alle groenten en kruiden in een pan en voeg het water toe. Breng het geheel, zonder deksel, aan de kook. Draai het vuur laag en plaats de deksel schuin op de pan. Laat de bouillon ca. 1 uur zachtjes trekken. Zeef de bouillon, laat goed uitlekken en passeer de bouillon daarna door een uitgespoelde neteldoek.
Roodlofsoep
- Maak ui en knoflook schoon en snipper beide. Snijd het spek klein. Snijd de roodlof in de lengte doormidden, ver-wijder de harde bittere kern aan de onderkant en snijd de roodlof dwars in smalle repen. Houd circa 5 el van de rode bovenkant afgedekt apart voor garnering. Snijd de prei doormidden en daarna in smalle halve ringen. Smelt de boter in een soeppan, fruit hierin het spek, de ui en knoflook zachtjes. Voeg na 3 min de roodlof en prei toe. Stoof alles 5 minuten, niet langer anders wordt de roodlof bitter. Blus af met witte wijn en de groentebouillon. Breng de soep aan de kook en laat op laag vuur 30 min trekken. Breng hoog op smaak met peper, zout en wat groentebouil-lonpoeder. Bewaar op de werkbank tot uitserveren.
Notities
Afwerking:
Verwarm de soep en proef af.
Verwarm de bonen in eigen vocht en giet af door een zeef.
Rasp de Parmezaanse kaas.
Indekken:
Neem een warm soepbord en dek in met een soeplepel.
Presentatie:
Leg 5 bonen in het bord en giet de soep erbij. Garneer met roodlof en bestrooi de soep ruim met Parmezaanse kaas.