Ingredients
Karamel
- 1 blikje gecondenseerde melk met suiker (397 g)
Notencrunch
- 120 g pecannoten
- 120 g walnoten
- 120 g hazelnoten
- 40 g eiwit
- 100 g basterdsuiker
- 0,5 el vanille essence
Parfait
- 2 dl slagroom
- 50 g hazelnoten
- 50 g water
- 50 g suiker
- 60 g eigeel
- zout
- 0,5 el vanille essence
Afwerking
- 30 st framboos
- Atsina cress
Servings:
Instructions
Karamel (start hier direct mee)
- Leg het blikje gecondenseerde melk ongeopend zonder eti-ket in een pan onder water en breng het water aan de kook. Houd het op een laag vuur 2½ uur rustig aan de kook en zorg ervoor dat het blikje onder water blijft (water op tijd bijvullen). Haal het blikje uit de pan en laat afkoelen.
Notencrunch (1 persoon start hier direct mee)
- Hak de noten grof. Sla het eiwit los en meng dit met de basterdsuiker, grof ge-hakte noten en de vanille essence. Stort dit in een oven-schaal of op een bakmatje en bak het gedurende 15 minuten in een oven van 140°C. Haal het mengsel er daarna uit de en laat afkoelen.
- Wanneer de massa is afgekoeld is deze pas knapperig en wordt deze grof gehakt.
Parfait (1 persoon start hier direct mee)
- Klop de slagroom iets verder dan yoghurtdikte en zet koud weg.
- Hak de hazelnoten grof en leg ze 8 min. in een oven van 160°C. Schud tussendoor een keer om.
- Breng het water met suiker aan de kook en haal van het vuur. Neem een schaal au-bain-marie en klop hierin het eigeel met een snufje zout onder geleidelijk toevoegen van het suiker-water tot een stevige massa. Zet de schaal in ijswater om snel af te koelen (af en toe kloppen).
- Hak daarna de helft van de notencrunch (zie boven) en de gebrande hazelnoten zeer fijn en spatel in gedeelten de slagroom erdoor.
- Bekleed 10 PC-buisjes Ø 6cm aan de binnenkant met harde plastic folie, vul met de parfait-massa en plaats deze in de diepvries totdat het ijs is (2 á 3 uur).
Recipe Notes
Afwerking:
Open het blikje afgekoelde melk en roer de ontstane karamel voorzichtig door.
Druk voor het uitserveren de parfait uit de PVC buisjes.
Indekken:
Dek in met een koud blauw bord en dessertbestek.
Presentatie:
Plaats een kleine lepel karamel op het bord en trek een streep. Plaats dwars hierop wat notencrunch. Plaats de parfait tegen het kruispunt. Plaats verspreid nog enkele toefjes karamel met daarop een framboos en wat cress.