Klassieke tomatenroomsoep met balletjes

Klassieke tomatenroomsoep met balletjes
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
10 personen
Porties
10 personen
Klassieke tomatenroomsoep met balletjes
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
10 personen
Porties
10 personen
Ingredi├źnten
Roux
Balletjes
Tomaten
Afwerking
Porties: personen
Instructies
Roux
  1. Maak de groenten schoon en snijd samen met het spek in fijne brunoise. Smelt boter in een pan en fruit hierin de groenten en het spek. Voeg de tomatenpuree toe en verhit deze al roerende enkele minuten (ontzuren). Voeg dan in 1 keer de (gezeefde) bloem toe en roer deze met een houten lepel tot het geheel opgenomen is tot een vaste massa. Laat de roux op laag vuur 2 minuten al roerend garen. Schep de roux in een andere (niet hete) soeppan, laat afkoelen tot kamer-temperatuur en bewaar tot gebruik.
Balletjes
  1. Meng het gehakt, ei, peper, zout, een mespuntje nootmuskaat, pa-neermeel, ragfijn gesneden sjalot, blaadjes van de tijm en de fijngehakte peterselie in een kom. Draai er 30 balletjes van (├ś1,5 cm). Be-waar afgedekt op de werkbank.
Tomaten
  1. Ontvel de tomaten, verwijder het zaad en snijd het vruchtvlees brunoise (5 mm). Bewaar op de werkbank tot gebruik.
Soep
  1. Breng de kippenbouillon aan de kook. Neem een beetje bouillon apart en kook er in max 5 min de soepballetjes in. Haal de balletjes eruit en bewaar tot gebruik. Voeg de helft van de hete bouillon bij de afgekoelde roux en roer met een garde tot een gladde massa ontstaat. Zet de pan weer op het vuur en voeg de rest van de hete bouillon, de laurier en de tijm toe. Roer regelmatig met een houten lepel (m.n. over de bodem) en breng alles aan de kook. Laat de soep dan zachtjes uitkoken gedurende 4 minuten (onder af en toe roeren) zodat er een mooie binding ontstaat. Passeer de soep door een zeef. Het residu kan worden verwijderd. Voeg dan de room toe aan de soep en breng op smaak met peper, zout, kippenbouillonpoeder en een beetje worcestersaus. Bewaar de soep tot gebruik.
Notities

Afwerking:
. Hak de peterselie ter garnering.
. Verwarm de soep en leg de balletjes erin om ze te verwarmen. Haal ze er weer uit met een schuimspaan.

Indekken:
Dek in met een warm klein wit soepbord en soeplepel.

Presentatie:
Zie foto: Schep wat tomatenblokjes en 3 balletjes op het bord en schenk de soep erover. Garneer met peterselie.