Paella met socarrat

Paella met socarrat
Stemmen: 4
Score: 3.5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Paella met socarrat
Stemmen: 4
Score: 3.5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Ingrediënten
paella
garnering
Porties:
Instructies
paella
  1. Maak de ui en de knoflook schoon en snijd klein. Fruit deze in wat olie in de pan. Snijd de kipfilet in blokjes van 1-2 cm en voeg dan toe. Snijd de boontjes in korte stukjes en voeg toe. Ontvel de tomaten, verwijder de harde kern, snijd grof en voeg ook toe. Voeg vervolgens de tomatenpuree, de mosselen en de rijst met kurkuma toe en blus af met wijn en bouillon. Laat de rijst in 20 minuten gaar worden en voeg de tuinerwten, de gehalveerde olijven en de in schijfjes gesneden chorizo toe. Houd 10 schijfjes chorizo en 10 olijfschijfjes apart voor de garnering Bak de scampi in een pan met wat olie en voeg daarna de scampi ook toe bij de paella. Breng de massa over in de grote platte ovenschaal, die pre-cies op de halve bakplaat past (of andere paella-pan) en breng op smaak met peper en zout. Roer nu niet meer door een laat de inhoud even aanbakken om er een korst onder te krijgen, zonder de inhoud te verbran-den (ruik hoever je bent).
garnering
  1. Snijd de scampi in tot aan de staart, zodat de twee helften aan elkaar blijven en bak ze op in een pan met wat olie, zodat de helften mooi opkrullen.
Notities

Afwerking:

Steek met een steekvorm van 8 cm 10 rondjes uit de pan en schep ze eruit met meenemen van de gebakken onderlaag (socarrat).

 

Indekken:

Gebruik warme borden en dek in met mes en vork.

 

Presentatie:

Leg een rondje paella op het bord, garneer met een gekrulde scampo, schijfje chorizo en olijf  en bestrooi met een beetje bieslook.

 

Paella is ontstaan in de binnenlanden rond Valencia. Daar verbouwde men sinds de 8e eeuw de typische rijst: korte dikke korrels. Voor de lunch maakte men een schotel met wat voor handen was: rijst, konijn of kip en groente. Traditioneel bereiden mannelijke familieleden de schotel op zondag, waarvandaan de naam verklaard zou kunnen worden, ‘para’ (voor) ‘ella’ (haar, hun vrouw). Post of propter heet de pan waarin het gerecht wordt bereid ‘paellera’.

Roer niet tijdens het koken, de krokante korst die dan ontstaat heet ‘socarrat’ en is een delicatesse.