Ingredients
Soep
- 500 g zoete aardappel
- 200 g wortel
- 50 g sjalot 1 stuks
- 2 el boter
- 10 g knoflook 2 teentjes
- 1 el kerriepoeder
- 500 g wijnzuurkool
- 100 g zuurkoolspek
- 1,3 l kippenbouillon
- 1 dl room
- peper en zout
- runderbouillonpoeder
Truffeltapenade
- 100 g kastanje champignons
- 50 g sjalot 1 stuks
- 5 g knoflook 1 teen
- zonnebloemolie
- 1 tl tijm
- 1 el truffelolie
- citroensap
- peper en zout
Zuurdesembrood
- 10 plak zuurdesembrood
Spek
- 50 g gerookt spek
- 10 g Sosa Airbag gedroogde varkenszwoerd korrels
Afwerking
- 1 dl slagroom
- 3 el bieslook
- peterselie
Servings: personen
Instructions
- Schil de aardappel en de wortel en snij in kleine blokjes. Snipper de sjalot fijn. Verhit de boter in een soeppan en fruit hierin de aardappel, wortel, sjalot, gehakte knoflook en kerriepoeder een paar minuten op laag vuur.
- Houd 100 gram zuurkool apart (garnering) en leg deze in de warmhoudkast. Voeg de overige zuurkool en het zuurkoolspek toe en giet de bouillon erbij. Laat het geheel afgedekt ongeveer 1 uur rustig trekken. Haal het spek uit de soep en bewaar tot later gebruik.
- Pureer de soep. Giet de room erbij en laat nog enkele minuten doorkoken. Breng op smaak met peper/zout en bouillonpoeder.
Truffeltapenade
- Snij en hak de champignons, sjalot en knoflook zo fijn mogelijk. Verhit de olie in een pan en bak de sjalot en knoflook kort, voeg champignons en tijm toe en bak nog eens 5 minuten zonder te verkleuren.
- Voeg van het vuur af de truffel olie en enkele druppels citroensap toe. Breng op smaak met peper en zout. Pureer het geheel met de staafmixer en bewaar de tapenade in een spuitzak met een glad spuitmondje.
Zuurdesembrood
- Haal het brood uit de vriezer en laat het even ontdooien. Snijd er op de snijmachine 10 plakken (5 mm) van en leg de rest terug in de vriezer. Smeer de plakken in met wat zonnebloemolie en bak ze 10 minuten krokant in de oven op 130°C.
Spek
- Snij het zuurkoolspek (van de soep) in kleine dobbelsteentjes van ½ cm. Snij het gerookt spek in julienne en bak het in een pan tot het krokant is. Frituur de Sosa Airbag in olie van 160°C tot het open knapt. Bewaar tot gebruik.
Recipe Notes
Afwerking:
. Verwarm de soep.
. Klop de slagroom lobbig.
. Hak de bieslook in ringetjes
. Smeer wat truffeltapenade op de crostini’s. Verdeel hierover de 3 bereidingen van spek. Garneer met een takje peterselie en gehakte bieslook.
Indekken:
Dek in met een warm rood soepbord met een soeplepel. Verder een side-bordje voor het brood.
Presentatie:
Verdeel de soep over de borden. Leg er wat zuurkool in en doe er een eetlepel room op. Serveer met een crostini op het side-bordje.