Ingrediënten
Hangop
- 50 g komkommer
- 5 g knoflook 1 teentje
- 250 g Griekse yoghurt
- peper en zout
Deeg en koolraap
- 500 g bloem
- 35 g zeezout
- 130 g keukenzout
- 250 g eiwit
- 1 st ei
- 1 tl tijm
- 1 tl rozemarijn
- 2 st koolraap groot
Peterselie olie
- 1 dl zonnebloemolie
- 1 bosje peterselie
- 0,3 dl sushi-azijn
- 20 g eigeel
- zout en tabasco
Sesamzaad
- 2 el sesamzaad wit
Geitenkaas
- 150 gr geitenkaas
Porties: personen
Instructies
Hangop
- Was de komkommer en maak de knoflook schoon.
- Rasp de komkommer en knoflook. Voeg dit bij de yoghurt, breng op smaak met peper en zout en plaats deze in een theedoek in een zeef. Zet weg in koelkast tot gebruik.
Deeg en koolraap
- Meng alle ingrediënten (behalve koolraap) tot een deeg. Rol met de deegroller een mooie plak zoutdeeg die om de koolraap past.
- Wikkel het deeg om de geschilde koolraap en druk goed aan. Bak de koolraap 90 min. in een oven van 170°C. Prik met een saté-prikker door de zoutkorst om te voelen of de koolraap gaar is (bij weinig weerstand is deze gaar).
- Haal de koolraap uit de oven en laat afkoelen in de zoutkorst. Breek de korst en snij de koolraap in 10 plakken. Steek er 10 rondjes uit van Ø 6cm.
Kletskop
- Meng de boter, basterdsuiker en melk met een spatel door elkaar. Voeg kaneel, zout en fijn gehakte amandelen toe en roer wederom door elkaar. Meng als laatste de bloem door het mengsel.
- Draai bolletjes ter grootte van een kruidnoot , druk iets aan op een beklede bakplaat en bak de kletskoppen 10 à 13 minuten in een oven van 170°C (kan bij de koolraap in 1 oven).
Peterselie olie
- Doe de olie met de peterselie in de blender en laat 5 min. draaien tot een mooie groene peterselie olie. Zeef de olie
- Doe sushi-azijn met het eigeel in kom en klop tot een gladde massa. Voeg al kloppend druppelsgewijs de peterselieolie toe zodat er een mooie, gladde emulsie ontstaat. Breng op smaak met zout en enkele druppels tabasco.
Sesamzaad
- Rooster het sesamzaad in een droge, hete koekenpan en schud regelmatig op. Bij verkleuring direct uit de pan halen. Bewaar tot gebruik.
Geitenkaas
- Verdeel de geitenkaas in 30 stukjes en bewaar tot gebruik.
Notities
Afwerking:
Maak de knoflook schoon en fruit deze kort in de olie. Voeg de shii-take (met wat peper en zout) toe en roerbak ze 2 minuten mee. Voeg de honing en toe en bak op een laag vuur tot ze glanzend en bruin zijn.
Indekken:
Dek in met een warm wit bord met mes en vork.
Presentatie:
Leg in het midden een schijf koolraap. Plaats hierop een quenelle van de yoghurt. Plaats 2 shiitakes op het bord en maak 3 peterselie olie druppels. Leg 3 brokjes geitenkaas op de koolraap en garneer met sesamzaad. Plaats een kletskopje in de yoghurt.