Ingredients
Tomaat
- 5 st Romatomaten Ø 6cm
- olijfolie extra vierge
- zout en peper
- 4 takjes tijm
Visfilet
- 700 g roodbaarsfilet
Tomatenjus
- 100 g sjalot 2 st
- 10 g knoflookteen 2st
- 2 el zonnebloemolie
- 2 takjes tijm 5 cm
- 2 dl water
- 400 g tomatenblokjes blik
- 4 dl gevogeltefond
Asperge
- 10 st groene asperge
Paddenstoelen duchelle
- 200 g kastanje champignons
- 50 g sjalot 1 st
- 5 g teen knoflook 1 st
- 30 g boter
- 1 dl slagroom
- peper en zout
Serrano ham
Afwerking
- 0,5 dl zonnebloemolie
- peper en zout
- aardappelmeel
- 25 g oude kaas gemalen
- 30 g boter
Servings: personen
Instructions
Tomaat
- Ontvel de tomaten, snijd ze doormidden en verwijder de zaadlijsten. Leg de tomaten met de velzijde naar boven in een met olie ingevet bakblik, kruid met peper en zout, verdeel de takjes tijm er over en besprenkel ze met nog iets olijfolie. Laat 2 uur drogen in een oven van 100°C. Bewaar op de werkbank
Visfilet
- Controleer de roodbaars op graten en maak schoon. De afsnijdsels zijn nodig voor het tussengerecht ! Portioneer in 10 gelijke stukken. Droog de vis met keukenpapier. Bewaar afgedekt in de koeling tot 15 min voor het bakken.
Tomatenjus
- Maak sjalot en knoflook schoon en snijd klein. Fruit beide in olie. Voeg tijm, 2 dl water en de tomatenblokjes toe. Laat 30 min zachtjes koken; voeg tussendoor eventueel wat water toe. Giet alles in een fijne zeef, druk niet door maar schud af en toe en laat helemaal uit-lekken. Doe fond bij het vocht en kook in tot maximaal 1,5 dl.
Asperge
- Verwijder indien nodig de onderste harde stukken van de asperges en schil de onderste helft. Breng water aan de kook en blancheer de asperges 2 min. Spoel de asperges koud en verdeel iedere asperge in 3 gelijke stukken. Bewaar op de werkbank.
Paddenstoelen duchelle
- Maak de champignons, sjalot en knoflook schoon en snijd heel fijn. Fruit samen in boter, voeg room toe en laat stoven tot room bijna volledig is verdampt. Breng op smaak met peper en zout en bewaar op de werkbank.
Serrano ham
- Snijd de plakken ham doormidden en leg op een bakblik met bak-matje, strijk de bovenzijde licht in met olie en rooster de ham 8 min in oven van 180°C. Bewaar tussen keukenpapier.
Recipe Notes
Afwerking:
Bak de visfilet in de olie. Kruid dan met peper en zout.
Verwarm de jus, breng op smaak met peper en zout en bind eventueel licht met aardappelmeel.
Bedek de tomaat met wat kaas en verwarm in de oven van 160°C tot de kaas gesmolten is.
Verwarm de asperges in een beetje boter tot beetgaar en breng op smaak met peper en zout.
Verwarm de paddenstoelen duchelle.
Indekken:
Dek in met een warm blauw bord met het visbestek.
Presentatie:
Leg 3 stukken asperges op het midden van het bord naast elkaar. Leg op de asperges de visfilet en bedek die met wat paddenstoelen duchelle. Leg hierop een plak ham en daarop een stuk tomaat. Giet wat jus tegen het stapeltje.