Mousse van brie met cranberry-portsaus en witte wijn gelei

Mousse van brie met cranberry-portsaus en witte wijn gelei
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
10 personen
Porties
10 personen
Mousse van brie met cranberry-portsaus en witte wijn gelei
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
10 personen
Porties
10 personen
Ingrediënten
Mousse
Gelei
Cranberry-portsaus en sinaasappel
Afwerking
Porties: personen
Instructies
Mousse
  1. Verwijder de korst van de brie met zo weinig mogelijk verlies aan brie. Verwarm de brie al roerend op laag vuur met 50 gr slagroom tot de brie net gesmolten is.
  2. Week de gelatine in koud water. Neem de pan van het vuur, knijp de gelatine goed uit en los op in de kaas. Breng de massa hoog op smaak met peper en zout. Laat daarna afkoelen tot de kaas weer begint te stollen.
  3. Klop de rest van de slagroom bijna stijf en spatel dit door de kaasmassa. Verdeel de mousse over 10 flexvormpjes van ongeveer 50 ml inhoud en laat ten minste 1 uur afkoelen in de koelkast.
Gelei
  1. Verwarm de wijn met suiker en voeg ongeveer 5 druppels (naar smaak) vanille essence toe. Laat op laag vuur 15 min trekken. Haal van het vuur en vul het vocht met water aan tot aan tot 1 dl.
  2. Week de gelatine 5 min in koud water. Knijp de gelatine goed uit en los op in het vocht. Bekleed een vorm van 10 x 10 cm of van vergelijkbaar oppervlak met plasticfolie. Giet het vocht hierin in een laag van ongeveer 1 cm. Laat opstijven in de koeling.
Cranberry-portsaus en sinaasappel
  1. Boen de sinaasappel schoon en maak met een zesteur zo lang mogelijke slierten. Kook de slierten 5 min in 1 dl water, giet af en laat uitlekken. Pers de sinaasappel daarna uit. Doe suiker en water in een pan en laat de suiker op laag vuur oplossen. Verwarm de massa daarna tot de suiker licht karamelliseert en lichtbruin is.
  2. Voeg van het vuur af de port en 4 el sinaasappelsap toe. Roer de cranberry’s erdoor en kook daarna een beetje in tot een stroperige saus. Voeg eventueel wat citroensap toe om het wat minder zoet te maken. Laat afkoelen.
Notities

Afwerking:
Snijd de druiven doormidden en verwijder eventuele pitten.
Snijd de gelei in blokjes van 1 x 1 cm.

Indekken:
Dek in met een klein bord met dessert mes en vork.

Presentatie:
Los de mousse uit de vormen en leg in het midden van het bord. Breng rondom wat cranberry-portsaus aan, 3 blokjes gelei en 3 gehalveerde druiven. Leg op de mousse enkele sinaasappelslierten en garneer verder met Atsina cress.