Vijg met twee crèmes en kruidnagelijs

Vijg met twee crèmes en kruidnagelijs
Stemmen: 2
Score: 2
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
10 personen
Porties
10 personen
Vijg met twee crèmes en kruidnagelijs
Stemmen: 2
Score: 2
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
10 personen
Porties
10 personen
Ingrediënten
Kruidnagelijs
Oublies
Vijgen
Amaretto botercrème
Crème patisserie
Porties: personen
Instructies
Kruidnagelijs
 1. Breng de melk met de room aan de kook, voeg de kruidnagels toe en laat 30 min op de bakplaat ingesteld op 100°C trekken met de deksel op de pan.
 2. Zeef de massa en vul weer met room aan tot 0,5 liter. Klop het eigeel met de beide suikers tot een witte crème. Breng het gezeefde room-melkmengsel opnieuw aan de kook. Doe dit eerst met een dunne straal en daarna wat sneller, onder voortdurend mengen, bij de ei-suiker crème.
 3. Laat de massa afkoelen en draai na afkoelen tot ijs in de ijsmachine.
Oublies
 1. Klop de eiwitten los, niet schuimig, en meng deze met de poedersuiker. Zeef de bloem en meng deze door de eiwitten. Laat de boter op laag vuur net smelten. Meng deze als laatste onder de massa en laat 30 min. in de koeling rusten.
 2. Klop de eiwitten los, niet schuimig, en meng deze met de poedersuiker. Zeef de bloem en meng deze door de eiwitten. Laat de boter op laag vuur net smelten. Meng deze als laatste onder de massa en laat 30 min. in de koeling rusten. .
Vijgen
 1. Snijd van de vijgen een kapje van de bovenkant en 1 cm van de steelkant. Lepel uit de bovenkant wat vruchtvlees tot een holte van 1 cm diep. Scheur het laurierblad in. Doe de afsnijdsels van de vijgen met het laurierblad, wijn, port, suiker, kaneelstokje en de schillen van citroen en sinaasappel (zonder wit van de schil) in een pan en breng aan de kook. Laat 1 uur trekken op laag vuur.
 2. Zeef het vocht. Leg de vijgen in een pan, giet het warme vocht erover en laat de vijgen 1 uur marineren. Haal dan de vijgen uit het vocht, zeef het vocht en kook dit in tot een siroop.
Amaretto boter crème
 1. Rooster de amandelen 6 min in oven van 180°C, laat ze iets afkoelen en hak ze fijn. Neem 50 gr voor de garnering en 50 gr voor de crème. Hak de noga fijn.
 2. Meng alle ingrediënten voor de crème door elkaar, doe in spuitzak zonder spuitmond en bewaar in de koeling.
Crème patisserie
 1. Breng melk, suiker en ongeveer 5 druppels (naar smaak) vanille essence aan de kook en laat van het vuur 15 min trekken. Meng custard met eigeel. Voeg hier al roerend de hete melk aan toe en laat de massa op laag vuur binden. Blijf steeds roeren.
 2. Zeef de massa en laat afkoelen. Doe in spuitzak zonder spuitmond.
Notities

Indekken:
Dek in met een koud blauw bord met lepel en vork.

Presentatie:
Maak aan een zijde op het bord, iets uit het midden een torentje van 2 oublies met tussen de oublies boter crème. Zet er rechtop een vijg naast en vul de opening met crème patisserie. Steek hierin een paar stukken gebroken oublie. Maak met de rest van de amandelen op ieder bord een ijsstop en leg hier een bolletje ijs op. Garneer met wat vijgensiroop.