Tuurtje met peir en gekeremiliseerde neut met Itelliaans keessjoem

Tuurtje met peir en gekeremiliseerde neut met itelliaans keessjoem oet Limburg
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Tuurtje met peir en gekeremiliseerde neut met itelliaans keessjoem oet Limburg
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Ingrediënten
gedroogde peerschijfjes
taartbodem
Taartvulling
Gorgonzolamousse
Gekaramelliseerde noten
Afwerking
Porties:
Instructies
Gedroogde peertjes
  1. Kook het water, de suiker en het citroensap in een wijde pan. Snijd de peer ongeschild in de lengte in dunne 1mm dikke plakken en blancheer deze 1 minuut in het citroenwater. Dep de plakken een beetje met keukenpapier en ze daarna op en bakplaat bekleed met bakpapier. Droog de plakken gedurende 2 uur op 90°C. Draai de schijfjes voorzichtig om na 1 uur en laat ze daarna nog 1 uur drogen. Controleer dat ze niet bruin worden. Bij afkoeling worden ze krokant.
Taartbodem
  1. Meng de suiker, vanillesuiker en ei met een snufje zout in een kom tot een lichtgeel mengsel. Voeg de bloem toe tot een kruimelmengsel. Snijd de boter in blokjes en mix door het kruimelmengsel tot een samenhangend deeg. Kneed het deeg op het met bloem bestoven werkblad met de hand. Maak een bal van het deeg en laat een uur rusten onder vershoudfolie in de koeling.
  2. Bestuif het werkblad en de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot 0,5 cm dikte. Rol het deeg uit over de taartvormpjes van Ø 7 cm en prik het deeg in met een vork mengsel.
  3. Bak de bodems 10 à 15 min in de oven op 180 °C. Laat daarna afkoelen alvorens de bodems te lossen.
Taartvulling
  1. Meng het amandelmeel, boter, suiker, bloem, eieren en de amandelessence tot een beslag. Schil en snijd de peren in kwartjes en verwijder het klokhuis. Snijd daarna elk kwartje in de lengte in plakjes van 0,5 cm. Druppel een beetje citroensap erover. Vul de met deeg beklede vormpjes met de vulling (niet over de rand want de vulling zet uit in de oven) en leg een kwart peer in de vorm van een waaier bovenop. Bak de taartjes in 20 min goudkleurig op 200°C. Meng een beetje abrikozenjam met water tot die vloeibaar is en bestrijk de gebakken taartjes met de jam. Laat afkoelen in de vormpjes.
Gorgonzolamousse
  1. Klop de slagroom lobbig. Smelt de kaas in een pan, laat enigszins afkoelen en voeg deze toe aan de slagroom. Doe het mengsel in een spuitzak en bewaar koud.
Gekaramelliseerde noten
  1. Doe suiker, honing en water in een pan en laat koken totdat het mengsel is gekarameliseerd (laat niet te heet worden!!!). Voeg de walnoten toe om ze te bedekken met een laagje karamel en leg ze daarna op bakpapier om af te koelen. Breek ze daarna in stukjes.
Indekken
  1. Dek in met een rechthoekig wit dessertbord met lepel en vork.
Presentatie
  1. Zie foto: Verwarm een beetje perenstroop en breng met een kwast een veeg op het bord. Leg de taart midden op het bord. Spuit drie toefjes gorgonzolamousse om de taart en strooi de nootjes omheen. Garneer met een framboos en de gedroogde peerschijf