Rijstbavarois, rode wijnijs en gemarineerde pruimen

Rijstbavarois, rode wijnijs en gemarineerde pruimen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
10 personen
Porties
10 personen
Rijstbavarois, rode wijnijs en gemarineerde pruimen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
10 personen
Porties
10 personen
Ingrediënten
rijstepap-bavarois
IJs
IJskoekje
Creme Chantilly
Pruimen
Porties: personen
Instructies
Bastognekoekbodem
  1. Haal boter uit koeling om zacht te worden. Verkruimel de koekjes met een deegroller tot fijne kruimels. Vermeng deze met gesmolten boter. Neem ringen van 5 cm ø, bekleed met harde plasticfolie en plaats op dichte plaat. Bedek de bodem met 1,5 el laagje Bastognekoekjes, druk aan met stamper en laat op werkbank staan.
Rijstepap-bavarois
  1. Laat de rozijnen weken in de rum. Kook de dessertrijst met de vanille essence in de melk in 10 minuten gaar. Laat met deksel op pan nog 20 minuten staan op waakvlam en schep regelmatig om.
  2. Klop eidooiers los met honing en roer op het laatste moment door de rijst (niet meer koken), samen met de gezeefde rozijnen. Week gelatine in koud water. Knijp ze uit en los ze op in de hete rijst. Laat rijst afkoelen totdat deze lauw is. Meng de vanillesuiker door de rijst. Klop slagroom half stijf en spatel door rijst. Vul de vormpjes verder met rijstbavarois en plaats in koeling om op te stijven
IJs
  1. Verwarm de room in een pan voeg 3 el suiker toe. Laat al roerend oplossen. Doe eieren in beslagkom, gebruik mixer en voeg beetje bij beetje de rest van de suiker toe tot het schuimig en wit is. Giet het roommengsel met een dun straaltje kloppend bij het eimengsel. Giet het mengsel al roerend terug in de pan en verhit tot 75°C.
  2. Week gelatine in koud water. Knijp daarna uit en los op in lauwwarme port, roer het opgeloste gelatine mengsel door de rode wijn en voeg grenadine toe. Voeg dan alles bij elkaar en laat afkoelen. Doe het afgekoelde rode wijn-roommengsel in de ijsmachine en draai ijs.
IJskoekje
  1. Haal boter uit de koeling om zachter te worden. Verwarm oven op 150°C. Roer de boter met mixer tot deze romig is. Voeg de gezeefde poedersuiker en vanillesuiker toe en klop het mengsel goed. Voeg eiwit geleidelijk toe en roer de gezeefde bloem erdoor. Meng dit goed zodat er een glad beslag ontstaat. Schep telkens een eetlepel beslag op de bakplaat met matje en smeer uit tot een rondje, zo dun mogelijk. Zorg voor voldoende afstand tussen de rondjes: het beslag loopt uit. Bak het beslag 7 minuten in de oven tot randje bruin wordt. Bak de koekjes in 2 of 3 keer, i.v.m. het met de hand vormen van de bakjes. Schep de koekjes als ze nog warm zijn met een spatel van de bakplaat, en leg de warme koekjes in een kommetje, zodat een bakje ontstaat, als vulling voor een bolletje ijs. Laat de gevormde koekjes afkoelen en hard worden.
Creme Chantilly
  1. Klop de koude room beetje lobbig. Voeg de gezeefde suikers toe en klop tot yoghurtdikte. Bewaar tot gebruik in koeling.
Pruimen
  1. Doe alle ingrediënten (behalve de pruimen) in steelpan, breng aan de kook en laat tot de helft inkoken. De halve pruimen verdelen in 4 partjes. Als saus is ingekookt, voeg pruimen toe, laat kort koken en laat afkoelen in koelkast.
Indekken
  1. Neem koude ronde witte borden en dek in met dessertbestek.
Presentatie
  1. Plaats in het midden de bavarois, leg hierop het ijskoekje, gevuld met een bolletje rode wijn ijs. Leg op 3 plekken een beetje crème Chantilly en leg er een partje pruim met een beetje saus op.